maanantai 17. heinäkuuta 2017

Vielä on lommaa jälijellä

Onkos se vielä keskikesän aika vai joko kääntyny loppukesän puolelle?

Onhan ny toki vielä keskikesän aika ku lommaaki jälijellä toista viikkua, siis mulla.
Vaari on lomansa lusinu ja sempä takia me ajeltiinki eilen kotija. Vaari on istunu työpöytänsä ääresä aamusta asti, naputellu ahkerasti näppistään. On tainnu loman aikana tulla muutama sähköposti.

Hyvillä mielin ollaan hirsitaloremontin suhteen. Se mitä tälle kessää oli suunnitelmisa tehä, ehittiin tekkeen ja pikkusen enemmänki. Syksymmällä käyvään vielä laittamasa pellit aitan kattoon, niin sittepä onkin kaikki rakennukset saanu uuvet katot.
Talaven aikana pittää tehä piirrustukset porstuasta. Kaikkien vesipisteitten ja viemäriputkien paikat pittää olla selevillä ja valamiit kevättä varten. Sillon meinattaan alakaa laattioita laittaan, niin sitä ennen pittää olla putkihommat suuniteltuna. Eikähän vain porstuan osalta, vaan tuvasaki pittää tietää mihin kohtaan tiskiallas laitettaan jotta pystytään putket vettään oikijaan paikkaan.

Saunan paikasta ollaan käyty pikkusta kissanhännän vetua mihin se laitettas, ulos vai sisälle. Ulukosaunahan ois aivan ihana, sinne ku vois laittaa puilla lämmitettävän kiukaan. Mutta, mutta.. ku ajatellaan sitä tosiseikkaa, että vaari ja mummeli vanahennee niin josaki vaiheesa tullee etteen se tilanne, ettei niitä saunapuita ennään jaksakkaan kantaa. Sillo on mukava ku sauna on sisällä.

Vaan mikä se on lukijan mielipije meijän saunan paikasta? Täsä vaihtoehot: 1) kuistille, 2) ulkorakennukseen, 3) vai talon sisälle jonku kammarin nurkkaan? Kerrohan ajatuksesi asiasta!

Jos ja kun sauna tullee sisälle, mihin se tehhään, siinäpä kysymys.
Usijammisa vanahojen talojen remontiointi ohojeisa sanotaan, että jos on suinkin mahollista niin sauna ja suihkutilat ois hyvä tehä hirsikehikon ulukopuolelle.
Mummuhan oli aikoinaan teettäny saunan pikkupuolen etuhuoneeseen, samasa tilasa oli myös suihku ja wc. Siihen tillaan ne saatas kaikki mahtummaan nytki mutta luulempa vain ettei me niitä siihen laiteta. Taijamma tehä pikkupuolen etuhuoneesta etteisen ja kyhätä saunan +suihkun porstuan puolelle. Porstuaan tehtynä ne jäis hirsikehikon ulukopuolelle millo ne tulis ihan oikijaoppisesti tehtyä.

Vaan lukijoitten mielipitteet luvataan ottaa huomijoon, kuhan ne on perusteltuja.

Puolipilivinen on sää ja mukavan lämmin, parisenkymmentä astetta mittarisa.
Oikein mukava kesäpäivä olla näin jouten. :)

4 kommenttia:

 1. No eihän tuohon kysymykseen osaa ulkopuolinen mitään sanoa,varsinkaan,kun ei ole paikalla käynyt. Vaikka meillä rakennusfirma onkin,mutta emme ole koskaan keskittyneet hirsirakentamiseen,mutta varmaan se hirsien ulkopuolinen porstua on ihan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näihän se pakkaa olemaan, kiitos kommentista, näitä on kiva lueskella.

   Poista
 2. Kyllä olen edellen sitä mieltä että sauna kuuluu hirsikehikon ulkopuolelle, uudelle kuistille tai nurkan taa.
  Vesi/kosteusvahingon sattuessa selviää paljon helpommalla kun sauna on kehikon ulkopuolella, tosin vesiputket kannattaa kyllä jättää näkyville. Viemärit on vedettävä keittiössä suoraan alaspäin yhdellä putkella, niin ei pääse liitoksesta vuotamaan lattian sisään. Samaa konstia kannattaa käyttää muuallakin.

  Siihen saisi sitten laitettua kunnon puulämmitteisen kiukaan JA sähkökiukaan tai ainakin varauksen sille. Kaverillani on molemmat kiukaat ja kun hän yksin saunoo tai jos laiskottaa niin lämmittää sähköllä, muuten puilla.

  Kannattaa myös ajatella, että joskus saattaa sähköt olla hukassa ja mitenkäs sitten evästä laitetaan. Kaasuhella varalle, meillä se on vintillä ollut jo 17 vuotta, edes paketista ei ole viellä avattu vaan kaminan päällä on keittolevy, se on katkosten aikana piisannu.

  Kyllä siitä hyvä tulee kun noin rauhassa teette ja asiat ajan kanssa mietitte.

  Mukavaa kesänjatkoa teille sinne!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä neuvoista. Kaasuhellan laitto on ollu ajatuksisa, vaari sitä niin mielii...,puuhella tietysti sekä pikkunen sähkölevy. Eiköhän niillä ehitä soppamme keittelleen.

   Poista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Tuvan ja kamarin laattiat

Parin viimesen viikon aikana on hirsitalolla ollu touhua. Laattioitten teko edistyy mukavaa vauhtia. Torstaina tämän näköstä....