perjantai 25. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen sanomaa nukketeatteriesityksellä

Elämä on varsin mielenkiintosta, etenkin jos etteen tullee tilanteita, jotka ei oo joka päiväsiä. Mulle tuli alakuviikosta semmonen tilanne, ku sain pittää koulusa uskontotunnin. Hilijasen viikon aiheena on tietysti pääsiäinen, joten kerroin koululaisille pääsiäisen tapahtumat pöytänukketeatteriesityksellä.
Nukketeatterin  näyttämönä on kirija jossa on kuus erilaista aukeammaa. Kirjan korkeus on n. 70 cm, nuket on tehty barbinukeista joitten kasvot, jalat ja kädet on muovattu askastelumassasta. Sekä kirijan että nuket on teheny eräs Etelä-Suomesa asuva nainen.

                                         Jeesus ja opetuslapset olivat syöneet pääsiäisaterian. Aterian jäläkeen Jeesus halusi mennä rukkoilemmaan sillä hän tiesi hetkensä olevan lähellä.  He menivät Getsemanen puutarhaan. Jeesus rukkoili suuresa tuskasa, hänen hikensä oli kuin veripisarat jotka valu maahan. Ku Jeesus oli rukkoilu meni hän opetuslasten luo ja löysi nämä nukkumasta. Hän sanoi heille: "Miksi te nukutte, rukoilkaa ettette joutuisi kiusaukseen."

Jeesuksen vielä puhuesa alako puutarhaan tulla väkeä. Väen etunenäsä tuli Juudas mukanaan sotilaita.
 Juudas oli yksi Jeesuksen opetuslapsista joka kavalsi hänet kolomestakymmenestä hopiarahasta. Juudas meni Jeesuksen luo ja sanoi hänelle; " Rabbi", ja tervehti häntä suujelmalla. Tämä oli merkki josta sotilaat tiesivät kenet he vangitsevat. Sotilaat ottivat Jeesuksen kiinni ja veivät hänet ylipapin taloon.

Sotilaiden tullessa puutarhaan opetuslasten joukko hajaantui. Pietari kuitenki halusi nähä mihin Jeesus vietiin niimpä hän seurasi Jeesusta ja sotilaita temppelin esipihalle saakka. Sielä hän oli lämmittelemäsä nuotion äärellä ku yks palavelijatar tuli hänen luokseen, tuijotti häneen ja sano ympärillä oleville: "Eikös tuokin mies ollu Jeesuksen seurasa?" Pietari vastas että, mitäs puhut nainen, en tunne tuota miestä. Hetkisen kuluttua toinen palavelija sano, osottaen Pietaria, että sinäki olit Jeesuksen seurasa.  -En ollu, vastas Pietari. Pietari vaihto hieman paikkaa jotta hän sais olla rauhasa. Jonku ajan päästä kolomas palavelija tunnistaa Pietarin ja sannoo, että minä tunnen tuon miehen, sinä oot galilealainen ja olit Jeesuksen seurasa. Pietari jo kiukustuu ja huutaa, en oo ollu, en tunne sitä miestä. Samasa laulaa kukko. Sillo Pietari muistaa Jeesuksen sanat jotka hän sanoi heijän ollesa aterialla: "Ennen ku kukko laulaa sinä kolomesti minut kiellät." Pietari meni kartanolle ja itki katkerasti.

Ylipappi oli kuulustellu Jeesusta ja todennu, että Jeesus oli pilikannu Jumalaa myöntäessään olevansa Jumalan Poika. Ylipapit ja kirijan- oppineet veivät Jeesuksen Pilatuksen etteen, jotta tämä langettas Jeesukselle kuoleman tuomion.
Juhulan aikaan oli tapana vappauttaa yks vanki. Jeesuksen lisäksi vankina oli myös Barabbas joka oli murhamies ja ryöväri. Pilatus tutki ja kuulusteli Jeesusta, mutta ei löytäny mitään syytä minkä takia hänet vois tuomita. Pilatus kysy kansalta kummanko he tahtovat vapauttavan ja kansa valitsi Barabbaan. Pilatus kysy kansalta, mitä hän tekkee Jeesukselle. Kansa huusi raivoissaan ristiinnaulitse, ristiinnaulitse. Niin Pilatus vapautti Barabbaan, mutta Jeesuksen hän antoi sotilaitten kässiin, jotta heijän pittää ristiinnaulitta Jeesus.

Sotilaat ottivat Jeesuksen, riisuvat häneltä vaatteet, ruoskivat, hakkasivat ja pieksivät hänet. Pukivat hänen ylleen punasen viitan ja iskivät päähän orijantappurakruunun. Sen jäläkeen he lähtivät viemään Jeesuksen ristiinnaulittavaksi, laittovat Jeesuksen kantammaan ihte oman ristinsä. Ku he saapuvat Golgtalle, sielä he ristiinnaulitsivat hänet, sekä kaks ryöväriä. Ylipapit ja kirijanoppineet pilikkas Jeesusta. "Siinä on meijän kuningas, tule alas ristiltä, kyllä me sitte uskomme."
Kuuennella hetkellä laskeentu maan ylle pimeys. Jeesus huusi suurella äänellä ja anto henkensä. Maa tärisi, kalliot halakes ja temppelin esirippu halakes ylhäältä alas saakka. Sadanpäämies joka vartioi Jeesusta, kaiken sen nähtyään sano: "Totisesti tämä oli Jumalan poika."
Illan tultua eräs mies, Joosef Arimatialainen pyysi Pilatukselta saaha ottaa Jeesuksen alas ristiltä. Hän otti ystäviensä kans Jeesuksen ruumiin ja hautasivat hänet kalliohautaan. Haudan suulle he laittovat suuren kiven.


Viikon ensimmäisenä päivänä kolome naista meni haudalle voitelemaan Jeesuksen ruumiin. He puhelivat keskennään siitä miten saisivat siirretyksi kiven haudan suulta. Heijän ollesa matkalla tapahtu maanjäristys ja Herran enkeli laskeentui alas taivaasta ja vieritti kiven haudan suulta. Naisten tullesa haudalle, he pelästyivät nähdessään enkelin ja vielä haudan avoimena. Enkeli puhutteli heitä sanoen, että älkää peljätkö. Te etsitte Jeesusta, mutta ei hän ole täälä, hän on noussut ylös.
Naiset totesivat haudan olevan tyhyjä. He lähtivät kiireesti juoksujalakaa kertomaan opetuslapsille, että Jeesus on noussu ylös.

Kerran pääsiäisen jäläkeen opetuslapset olivat koolla lukittujan ovien takana, ku Jeesus ilimesty heijän keskelleen. Jeesus tervehti heitä ja näytti heille käsiensä arvet. Jeesus sano: "Kirjoitettu on, että Kristuksen piti kärsimän ja kolmantena päivänä nousevan ylös, ja että parannusta on saarnattava syntien anteeksisaamiseksi kaikkialla maailmassa. Niin kuin Isä lähetti minut, lähetän minä teidät. Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille." Jeesus puhalsi heidän ylleen ja sanoi; " Ottakaa Pyhä Henki."
Tämän sanottuaan hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istui Jumalan oikealle puolelle.
Opetuslapset lähtivät ja saarnasivat evankeliumia kaikkialla. Ja vielä tänäkin päivänä, tämä sama Pääsiäisen sanoma kaikuu kaikkialla maailmalla: Jeesus kärsi ja kuoli, nousi kolmantena päivänä kuolleista ja elää iankaikkisesti.

Hän kanssamme käy tuleville teille, 
kanssamme käy ilon antaa meille,
Jeesus nousi ylös haudastaan.


4 kommenttia:

 1. Kiitos! <3
  Siunattus pitkäperjantaita ja pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja hyvää pääsiäistä ♥

  VastaaPoista
 3. Tuo on todella hienosti tehty! Hienoa, että tuo pääsi käyttöön koulukäynnille. Täällä oli käyty koululla ennen pääsiäistä virpomavitsat siunaamassa ortodoksiseen tapaan. Ja lapset kertoivat, että ne kuuluisi hävittää polttamalla sitten. Ja omankin seurakuntamme edustaja oli käynyt koululla ja lapset olivat saaneet lehden mukaansa:)

  VastaaPoista
 4. Kiva nähdä sinullakin on kirja pääsiäistapahtumista, itsekkin sellaisen olen tehnyt pyhäkoulun käyttöön.

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)