tiistai 20. kesäkuuta 2017

Hirsitalo remppaa, aitan kunnostusta

Aitta on vuosien varrella päässy ränsistymmään ja painunu vinnoon, vaan eiköhän tuosta vielä käyttökeleponen saaha ku vähä  viksataan.
Aitan seinää on koristanu joskus komijat puurattaat. Nuitapa ei ennään kannata alakaa kunnostammaan ovat niin lahot.


Aina sitä sen verran pittää ehtiä taukua pitämään, että voi istahtaa kurkihirrelle ottammaan kuvia. Kuvahan kertoo enemmän ku tuhat sannaa. 

 Vaari on laittanu aitan seinään tuet jotta hirret pyssyy kasasa ku seinää nostetaan. Nostorauvat on oiva keksintö, iliman niitä homma ois ollu aika hankalaa.


 Eipä tainnu aitasa olla muita hirisä ku oven alla oleva joka piti uusia. Liekkö tuo vanaha hirsi ollu niin laho että meni poikki irti kiskottaisa.
Vaarihan sen tietäs kertua.

Aitan altaki löytyy yhtä jos toista.
Pilikkumi on kaiketi vanahaa arabiaa, harmi vaan ku siitä on joku vieny pohojan. Mitähän teriä nuo rauvat mahtannee olla.

Aitan nurkkakiven vierestä löyty kalijapullo. Aukasematon kruunukorkki on läppeensä ruostunu. Pienen rapsuttelun ja puhistuksen jäläkeen siitä hämärästi näkkyy teksti Sandels.
Mittään etikettiä pullosta ei löytyny mikä ei sinänsä oo mikkää ihime. Tietäähän sen jotta paperi vettyy kosteuvesa ja hajuaa aika lyhkäsesä ajasa. Illan päätteeksi oli vaari tutki myös pullon sisällön. Pissan keltasta, todella väkevältä tuoksuvvaa oluttahan se oli. Ja ku miettii sitä, että pullo on vuosia maannu aitan alla, kesät ja talavet eikä oo hajonnu, niin  täytyyhän siinä olla jokunen rosentti alakoholia.Niin se aitta sai uuven hirren ja seinät on kutakuinki suorasa. Katto pittää korijata niin palijo valamiiksi, että siihen voi myöhemmin latua pellit. Nurkkiin uuvet lauvotukset ja ovellekki pitänee jotaki tehä. Puojin ja aitan seinät lotrataan vissiin punamullalla, sellaset ne on ennenki ollu.

Kyllä täytyy sanua, että remonttireiskat ovat olleet reippaita miehiä. Saaneet palijo aikaan kolomesa viikosa. Tottahan se reipas uurastus ottaa kropan päälle ja väsyttää, he ku eivät oo ennään ihan kosseja. Ei oo kuulemma tarvinnu unta ootella, ku on sänkyyn päässy.
Parin päivän päästä pääsen paikanpäälle kahtommaan työntouhua.

Mukavia kesäpäiviä sinne!

1 kommentti:

  1. Nyt on tärkeimmät tehty kun ei katot enää vuoda!!
    Oisko toi ollu tukkisaksi tuo työkalu, en tiiä varmaks sanoa.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vintillä pikkupuolen välikaton laittua

 Pikkupuolen vintin välikattoa ollaan laitettu kuntoon. Vanahat täytteet lapioitiin ensin ulos, niinku aiemmin kirijotin. Sitte vanaha vint...