sunnuntai 21. elokuuta 2016

Sunnuntaiaamun kurpitsakahvi

- vaari kirijottaa ny -

 Kukapa ei olisi haaveillut saavansa joskus kurpitsakahvia? Sen tekeminen on vain hivenen työläs juttu ja siksi se helposti jää tekemättä. Tässä lauantaina ajattelin, että keitänpä vaimolle sunnuntaina aamukahviksi kurpitsakahvia - ja ei muuta kuin toimeen!


Hain lauantaina kaupasta yhden Hokkaido-kurpitsan, se kun on niin mukavan näköinenkin. Tässä työvaiheet kurpitsakahviin saakka ja vähän ylikin:
 1) Halkaisin kurpitsan ja kuorin sen. Kuori on tosi kova, mutta terävällä veitsellä siitä selviää.
2) Otin siemenet kurpitsasta talteen. Irrottelin niistä ylimääräisen töhnän pois ja yritin kuivata ne. Niin, tai vaimo näiden siemenien kanssa värkkäsi.
3) Pienin kurpitsan ja laitoin palaset kattilaan kiehumaan kunnes pehmenivät.
4) Laitoimme siemenet uuniin mukavaan lämpöön paahtumaan.
5) Soseutin keitetyt kurpitsat ja lisäsin joukkoon neilikkaa, kanelia, inkivääriä, muskottia, kookoskermaa ja vähän siirappia. Maistelin. Kurpitsan siemenetkin olivat jo paahtuneet sopivasti.
6) Otin puolet soseesta ja lisäsin siihen pari kananmunaa. Tein pikaisesti piirakkapohjan, jota esipaistoin vähän ja sitten lisäsin tämän soseen piirakan pinnalle. Uunissa noin 40 minuuttia. Makeat tuoksut!
6½) Paahdetut siemenet pääsivät myllyyn ja niistä tuli kurpitsansiemenjauhetta. Sopinee puuron päälle, leipätaikinaan ja moneen muuhunkin.
7) Otin jäljelle jääneestä soseesta desin verran ja lisäsin siihen vielä kookoskermaa, suolaa, kananmunan ja jauhoja. Laitoin tämän jääkaappiin yöksi ja paistan siitä aamulla lättyjä.
8) Vielä oli sosetta jäljellä ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan aamukahvin keittoa.
9) Tuli sunnuntaiaamu. Jo illalla käskin vaimoa nukkumaan sikeästi ja pitkään tänä aamuna. Keitin extraväkevän kahvin. Kuumensin mikrossa kahviin tulevan kurpitsasoseen (olisiko ollut pari desiä) ja kuumensin sekä vaahdotin maitoa pari desiä.
10) Paistoin illalla tekemästäni lättytaikinasta muutaman lätyn. Samalla yhdistelin suoraan mukeihin väkevän kahvin ja kurpitsasoseen sekä lisäsin kuuman maidon ja vaahdon. Koko komeuden päälle ripaus kanelia.
 11) Vein kahvin, lätyt ja piirakanpalan vaimolle sänkyyn. Hän mitä ilmeisemmin heräsi sikeästä unesta lauluuni. Joimme kurpitsakahvit ja söimme tarjoilut sängyssä sunnuntain kunniaksi. Ei hassumpaa tämä kurpitsakahvi!
12) Viimein vaimokin nousi ylös ja kun kurpitsasosetta vielä oli, niin hän lisäsi siihen jauhoja ja muita aineita mielensä mukaan. Siitä syntyi taikina, josta uunissa paistettiin kurpitsarenkaita vierasvaran pikkuleiviksi.
 13) Sen pituinen oli Hokkaido-kurpitsan tarina.   

Jääkaapisa on vielä meleken litra kurpitsojen keitinlientä. Teekkö sää vaari siitä kurpitsaliemikeittua? - mummeli -
                                                                       

6 kommenttia:

  1. En ole ikinä kuullut kurpitsa kahvista, maistaa olis kyllä mukava.
    Hyvää sunnuntai päivää sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollu minäkään kuullut, vaari on niin innokas kokkeilemmaan kaikkea uutta. :) :)
      Mukava sunnuntaita myös sinne.

      Poista
  2. Kurpitsasta on moneksi:) Mitähän se vaimo siitä kurpitsakahvista tykkäsi? Melkein tekisi mieli itsekin kokeilla tuollaista, vaan aika homma noissa kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahavi oli mielenkiintosen erilaista mihin oon tottunu. Vaahon pinnalla oleva kaneli tuoksu koko ajan nenään mikä anto kahaville kivasti makuelämysekstraa. Suosittelen. :)

      Poista
  3. On tosissaan hyvin hyödynnetty kurpitsa. En ole koskaan kuullutkaan kurpitsakahvista. :)

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...