maanantai 3. elokuuta 2015

Unikonsiemennisu

Jo ensimmäisellä Unkari-reissulla käyvesä kokki tykästy unikonsiemennissuun. Sitä sai lähes kaikista pikku leipomoista mitä katujen  varsilla sattu etteen tulemaan.
Unikonsiemennisua näytti olevan ainaki kahella eri tavalla tehtyä. Eka tapa, josta kokki tykkäs erityisesti oli tehty lähes tavallisseen pullataikinaan. Nisu oli leivottu pitkäki pötköksi kuin kääretortturulla, josta sai ostaa palasen. Myynnisä oli myös yksittäisiä kirrenisuja, niistä kokki ei kauheesti piitannu. Maku on kuulemma erilainen mitä pötkönisusa.
Toinen tapa oli se, että taikinana oli käytetty lehtevvää voitaikinnaa tai filotaikinnaa. Taikina oli paistettuna niin hötystä ja murenevvaa että syyesä nisun palanen tahto hajota hyppysiin. Lehtitaikinasta tehty  nisu oli myös rasvasempaa ja ihan eri makunen kuulemma.

Tuota ihanaa siemenherkkua hän jäi kaipaamaan, oiii jospa sitä sais kotonaki!
Siihenpä löyty ratkasu. Unkarisa löyvettiin yhestä kaupasta unikonsiemeniä joita ostettiin pari pussia ja päätettiin, että kokkeillaan tehä nisua ihte.
Heleppohan näistä oli täyte tehä. Pussillissen tarvi lisätä vain 6-8 ruokalusikallista maitua ja täyte on valamista levitettäväksi taikinalevylle.
Täyte ei näytä koivin herkulliselta värinsä puolesta eikä se oo kovin makijaakaan. Siementen joukkoon oli kaiketi lisätty hieman tomusokeria tai jotaki muuta jauhomaista makeutusainetta. Ei selevinny tuoteselosteesta ku seloste oli vaan unkariksi ja saksaksi kirijotettu.
Tein kaks taikinnaa, tavallisen nisutaikinan ja glutteenittoman. Pitihän mun itekki saaha maistaa tuota mönijää, onko se niin hyyvvää mitä kokki sannoo sen olevan.
Kokille leivon pitkän nisupötkön, ihtelle pikkusia kierrenisuja. Unikonsiemenet oli aika hauskan makusia nisun sisällä, ehkä sais olla täyte hitusen makijampaa...mulle. Kokki taas tykkäs just sen takia ku nisu ei oo liijan makijaa. Makuasijat on makuasijoita. Seuraavaan täytteeseen taijan lorahuttaa joukkoon vähä hunajaa. :)
Kokki selas nettiä ja löysi sieltä ohojeita. Nisu on perinteinen Unkarilainen jäläkiruoka nimeltään Bejgli.
http://thehungariangirl.com/2012/11/17/hungarian-poppy-seed-walnut-rolls/
http://www.keittotaito.com/bejgli.html

2 kommenttia:

  1. Mekin ollaan kyllä Unkarissa käyty,mutta ei olla törmätty moisiin herkkuihin. Niinkuin olisi kääretorttu.

    VastaaPoista
  2. Erikoinen tuo Unkarilainen pulla, mutta varmasti hyvää.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Tuvan ja kamarin laattiat

Parin viimesen viikon aikana on hirsitalolla ollu touhua. Laattioitten teko edistyy mukavaa vauhtia. Torstaina tämän näköstä....