maanantai 25. maaliskuuta 2013

Ihan oma tekemää pääsijäisherkkua

Taas tuli etteen semmonen asija mitä en oo koskaan aikasemmin teheny, ite tehty mämmi.
Mulla ku on keliakia niin tavallaista mämmiä en pysty syömään.
Joskus vuosituhannen alakupuolella löysin yhen kaupan pakastealtaasta pienen pienen ropposen kluteenitonta mämmiä. Tai siis pakkausesa luki sillaitte. Se mitä sen pakkauksen sisällä oli, siitä ei voi käyttää sannaa mämmi. Enemmänki se oli velli, epämääräsen väristä ja makusta. Koostumus sitäluokkaa että yhen annoksen ku maiston toista ei tarvinnukkaan maistaa. * yöhhh, kaikkia sitä ihimisten syötäväksi tehhäänki*

Mummelin mämmi
Sunnuntai iltana keittelin pussillisen luumuja puolesa litrasa vettä. Kun ne oli pehemenneet kaajoin keitinveen kuppiin ja soseutin luumut. Luumujen joukkoon lisäsin pari kolome ruokalusikallista hunajaa, tattarijauhoja desin verran ja lopun keitinveen että sain aikaan semmosen vetelähkön vellin. Laiton leivinliinan kattilan päälle ja jätin mämmimössön ässehtiin pöyvälle yön yli.

Aamupäivällä ku tuleskelin töistä ajelin kaupan kautta. Kävin ostamasa appelsiineja ja vuokia että saan laittaa mun mämmitekeleeni uuniin. Yön yli ässehtiny mämmimössö oli jämähtäny ihan tönkkiin.
Lisäsin reilu puoli litraa vettä, kolome desiä siirappia, puolitoista teelusikkaa pomeranssinkuorta, yhen pussillisen pottumuusijauhetta, suolaa tais lorahtaa reilu teelusikallinen.

Pottumuusijauhe sai aikaan sen että mössö turpos ja taas se oli yhtä tönkkiä. Lisäsin vettä senverran että mössöö oli heleppo vatkata. Tarkotus ku olis saaha aikaan lusikoitava mämmi, ei veittellä leikattavvaa .
Otin kaks appelsiinia jotka pesin ja harijasin hyvin. Raastoin niitten kuoren mämmin sekkaan ja vatkasin mössön tasaseksi. Täsä vaiheesa piti jo maistaa jos tarvii lisätä jotaki. Yllätys, yllätys, makuhan alako olla kohillaan ja ihimeekseni huomasin että on melekeen tavallisen mämmin makusta.

Mämmi vuokiin ja eiku uuniin...satakaheksankymmentä astetta...puolitoista tuntia...
Elämäni ensimmäiset mämmit. Eikö näytäkki ihan mämmille...lanttulootalle? :)
Pikkusen haalijan mämmin päälle sokeria ja kermaa....namss...
Kokki tuumas että maistuu melekeen mämmille. :)


3 kommenttia:

 1. Täytyy kyllä nostaa lakkia ja korkealle. En lakkaa ihmettelemästä tuota sinun viitseliäisyyttäsi joka tuottaa sangen hyvin hedelmää, mämmihän näyttää paremmalta kuin ne kaupan kuivahkot sanonko minkä läjät.
  Lisäksi mä rakastan sun murretta, ässhetiin ja tönkkiä. Noi sanat suorastaan soi ja niitä olisi niin kovin mukava kuulla livenä - ihan totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, huomasinpas kirijotusvirhe mörököllin iskeneen taas jälleen kerran. Liijan kiireelä olin kirijottanu ku ässhetiin sanasa e ja h vaitanu paikkaa. Oikeesti se kuuluu olla ässehtiin. :)
   * korijaa virheensä*

   Poista
 2. Jaa, no en olisi huomannut mutta ei mua tuollaiset jutut olisi haitanneet vaikka olisin huomannutkin!

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Se on kevät