lauantai 8. syyskuuta 2012

Iski makijanhinku

                      Mustaherukkamurupiirakkaa ja tarte Tatin.

Lehesä oli tarte Tatin ohoje, näytti niin hyvältä että piti alakaa kokkeileen onnistuuko tehä gluteenittmista jauhoista.
 
Ranskalainen tarte Tatin
2dl jauhoja
1 dl tomusokeria
75 g voita
1 kananmuna
Sekota voi ja sokeri, nypi voi joukkoon. Lissää kananmuna. Sekota taikinnaa vain sen verran että siitä tullee tasasta. Laita jääkaappiin ässehtiin siks aikaa ku teet täytteen.
Täyte: viis omenaa, 2rkl voita, vajaa puoli desiä sokeria. Kuori omenat, poista siemenkojat ja leiko lohkoiksi. Kuumenna omenat, voi ja sokeri paistinpannusa niin että sokeri vähä paahtuu.
Kauli taikinasta hieman halakasijaltaan suurempi levy mitä paistoastia. ( paistoin tarten paistinpannusa, voi paistaa vuuaski ) ja laita levy kanneksi omenoitten päälle. Gluteeniton takina oli hiukan liijan pehemosta se meni hieman rikki eikä sitä pystynyy kääntään reunoille. Mut varmaan vehenäjauhoista tehtynä reunat onnistuu kääntään pannun reunalle. Taikinan pintaan tehhään jokunen viilto tai pistellään haarukalla reikiä.
Paista torttua 200 asteen lämmösä 25-30 minnuuttia.

                                       
Uunista ottamisen jäläkee torttu keikautettaanki lautaselle joten omenat tulleeki pinnalle eikä  taikinapuoli. Noh, täähän kertoo vaan siitä että ihan loppuun saakka en lukenu ohojetta ku taikinakuoren päälle koristeet väsäsin :) * tyypillistä mummelin hötkyilyä *
Tortun kans tarijolle vaniljajäätelöö pallo tai kaks, namss.
Torttua kipatesa lautaselle kuori hieman mureni ja halakeili mut tää oliki eka kerta ku tuollasta kokkeilin tehä, eikähän se näkö makkuun vaikuta, eihän? :)

Mustaherukkamurupiirakka:
4 lasia jauhoja
2 lasia sokeria
1 tl soodaa
1tl leivinjauhetta
200g sulatettua voita
Sekota aineet muruseokseksi. Ota muruseosta erilleen lasillinen.
Lissää taikinnaan lasillinen piimää ja yks kananmuna.
Levitä taikina pellille. Levitä mustaherukkahillua taikinan päälle ( tai ripottele marijoja mitä haluat käyttää). 
Ripottele jemmattu muruseos hillon päälle ja pukkaa piirakka uuniin. Paista 15-20 min. 200 asteesa.





               

2 kommenttia:

  1. Varmaan hyvä mut liian monimutkainen ohje tällaselle mämmikouralle:) Teen aina kaikista helpomman mukaan:)) Mmmmmm, ihan tuoksu tulee nokkaan...

    VastaaPoista
  2. Omenapiirakka kuuluu syksyyn niin kuin tattikeitto ja vesisade sekä pimenevät illat. Kotimaiset omput on juuri se ainut ja oikea piirakkavärkki. Niistä tulee maku, jota ei saa keski-euroopan omenista. Niin makua tulee jos vain osaa ainekset sekotella ja sopivasti paistaa.
    Äitivainaa osas omenapiirakan teon. Muistelen sitä vieläkin vesi kielellä. Kaneli ja omena oli siinä pehmeän piirakkapohjan päällä johonkin valkoiseen sotkettuna. Siinä valkoisessa ne maut tasapainottuivat ja piirakkka tuli syötyä nopeasti parempiin suihin. Sellaista kun joku osaisi vielä tehdä niin olishan se makiaa.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...