perjantai 10. kesäkuuta 2011

Saunasa heitettään löylyä


Yks ilta ku mentiin saunaan sattu hupasa tilanne. Kokki on kirijottanu sen hyvin muistiin omaan tiedostoonsa niin kopsasin sen tähän.


Saunan yhteydessä on pieni kuntosalihuone ja siitä pääsee tietysti myös altaaseen pihalle. Kaksi noin viisikymppistä ranskalaismiestä istui saunassa. Menimme mukaan kun hyvin mahtui lauteille. Vesiastia oli tyhjä ja hain siihen vettä. Kysyin, että saanko heittää vettä kiukaalle. toinen miehistä osasi aika hyvin englantia ja toinenkin muutaman sanan.

Kun heitin ensimmäisen kauhallisen kiukaalle ja kiuas oli kuuma, niin siitähän tulvahti melkoiset löylyt. Se vähemmän englantia puhuva - oliko Pierr - vetäisi kauhuissaan henkeä ja lähti rohisten saunasta.

Toinen kaveri - oliko Filip - oli sitkeämpi ja istui lauteilla. kerroin hänelle, että tämä on suomalainen sauna ja me olemme Suomesta; osaamme saunoa! Hän kyseli kaikenlaista saunasta ja me kerroimme molemminpuolisen kielitaidon puitteissa. Filip sanoikin ihmetelleensä, että mikä tuo astia ja kauha olivat - mitä varten ne olivat? Nyt hän tietää!

Pierr tuli jonkun ajan jälkeen saunaan takaisin ja kyseli miten sydän reakoi saunaan ja tähän kuumuuteen. Selitimme sitäkin näkökulmaa saunomiseen.

Entä saunotaanko aamulla vai illalla? Onko kaikissa suomalaisissa taloissa sauna? Käyvätkö kaikki suomalaiset saunassa? Kuinka kauan saunassa voi olla? Monestiko viikossa voi saunassa käydä?

Pierr ei kauaa uskaltanut istua lauteilla, mutta Filip istui kaikkien vastauksien verran. Totesivat kyllä istuneensa jo pitkään ennen meidän tuloa ja olivat ihmetelleet koko hommaa. Nyt sanoivat, että lämmön vaikutus tulee paljon nopeammin kun heittää vettä tuohon kuumennuskoneeseen.

Filip vielä kyseli matkastamme ja antoi muutamia vihjeitä loppuja lomapäiviä varten. - Mukavia kavereita.


Tulipahan noillekkin miehille oikeeta tietoa kunnon saunomisesta. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vintillä pikkupuolen välikaton laittua

 Pikkupuolen vintin välikattoa ollaan laitettu kuntoon. Vanahat täytteet lapioitiin ensin ulos, niinku aiemmin kirijotin. Sitte vanaha vint...