keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Hirsitalon remppaa: Tuvan laattian tarkistusta

Tälle päivää rupesimma tarkistammaan tuvan laattiaa, että saatas seleville millasesa kunnosa on alimmat hirret. Tupa piti ensin tyhyjentää, kantaa kaikki roina ulos jotta päästiin etteenpäin.
Pari kaappia laitettiin taleteen. Niistä saa vielä käyttökeleposet ku vähäsen tuunaa, Mut se homma ei oo tämän kesän homma, ehtii tehä sitte ku suurimmat työt on tehty.

Tuvan laattialle on seitkytluvulla valettu petonilaatta joka on 5-8 cm vahavunen ja sen päälle on laitettu muovimatto.

Enneku pääsi piikkaamaan petonia oli matto revittävä irti. Sehän oli paikkapaikoin meleko tiukasa, mutta ei luovutettu enneku kaikki oli saatu irti.
Vaari piikkas seinien vierustat kauttaaltaan jotta nähhään misä kunnosa alimmat hirret on. Tuvasa on ollu  rossilaattia mutta remontin yhteyvesä se oli purettu ja monttu täytetty hiekalla.
 Uus laattia oli tehty korkiammalle joten alimmat hirret ovat jääneet piiloon. Ne piti saaha näkyviin, jotta tietää onko niisä lahovikoja.
Kohtalaisen heleposti petoninpalaset saatiin irti ja alta palijastu tyroksikerros jonka alla oli muovi.
Muovin alla oli toinen tyroksikerros ja sen alla hiekka.  Hirsiä vasten oli karhunvilla, tyrkosi ja muovikerros. Meinas vähä jänittää onko hirret pysyny kuivina vai oliko ne kostuneet.
Kirkon puoleinen seinä saatiin aukastua ja siinä olevat hirret vaikuttaa kuivilta. Muutamasa kohtaa hirsiä oli tupajumin aiheuttamia vaurioita mutta nekkään ei oo mitenkään vakavia. Hankalinta ois jos hirret ois lahoja ja pitäs alakaa kengittään. Toivotaan, toivotaan että ku koko tupa on kierretty niin mistään kohtaa ei tulis lahovikoja vastaan.

2 kommenttia:

  1. Aika erikoinen lattia, mutta onneksi hirret ovat kuivia.

    VastaaPoista
  2. Hyvin oli laattia tehty ku on jätetty reilusti tillaa hirsiseinän ja petonin välliin ettei hirret oo joutunu kosketuksiin hiekan kans. Tosin vielä on muutama seinä joita ei oo tutkittu ollenkaan. Mutta toivotaan ettei tulis mittään suurempia hankaluuksia niitten kans.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Aitta pieni punanen

Aitan seinät puhistuksen jäläkeen. Hellesää ei ollu paras mahollinen keli maalausta ajatellen mutta enpä vihtiny alakaa oottelemmaan piliv...