torstai 2. lokakuuta 2014

Kirpparilta löyvettyjä

Viime viikonlopulla kävästiin pikareissu pohojanmaalla. Matkan varrella poikettiin yhelle kirpparille ku oli niin tien vieresä, ettei tarvinnu muutaku kääntyä ja aijaa pihalle.
Muutaman euron makso tää keramiikka lautanen. Muuten ehkä ois jääny ostamatta, mutta tuo oranssi väri huokutteli, aateltiin lautasen sopivan hyvin yhteen oranssin mailjakon kans. Lautasen halakasija on lähes 24 cm, ja sen pinta on karhija ja röpöläinen. Saksalaista tuotantua tämäkin, mut eri firman, mitä oranssinen malijakko.
"Strehla Keramik
Strehla tehdas perustettiin vuonna 1828, otti nimensä kaupunki Saksin osavaltiossa Saksassa, jossa yritys alkoi. Sen tuotanto oli vaihteleva, on sekä utilitaristinen ja koristeellinen. Jälkeen 2. maailmansodan alueesta tuli Itä-Saksa ja oli kommunismin ikeen alla ja 1950-luvulta 1980-luvulle. Yhtiö valmistaa ja tunnettiin VEB Sachsen, Steingutfabrik Strehla. VEB sanoista Volkseigener Betrieb (valtion omistama / Kansan Yritys / Yritys).
Tekemä työ Strehla ja muut yritykset Itä-Saksassa, kuten VEB Haldensleben, olivat pikemminkin konservatiivinen kuin lännessä. Strehla tuotannosta on tunnettu 60-luvun lopulla ja 70-luvun sisustus käyttämällä putki-vuorattu laava lasite joka lisättiin käsin. Useimmat kappaleet on merkitty musteella leimattu "Strehla" ja on mallinumero vaikuttunut pohjaan. Kohteet ovat vaikeampi löytää Saksassa kuin Länsi-Saksan tavaroita, ehkä niin paljon tuotannosta vietiin. Tuotteiden laatua tuotettu 1950 heikkeni 60 ja siitä eteenpäin. Yritys päättyi vuonna 1989."http://anseta.com/designers/german/strehla.php

Vanaha kahavimylly löyty erään mummun myyntypöyvästä. Mummo sattu olemaan paikalla laittelemasa uusia tavaroita esille, ku kokki alako tekkeen kauppaa hänen kanssaan myllystä. Mummu kerto kahavimyllyn olevan äitinsä jäämistöä. Tosi siisti, hyväkuntonen ja vähän käytetty. Kokki arveli että vois olla - 70-80 luvulta, kansi ku on kiinnitetty talttapääruuveilla ja pohojalevy pienillä nauloilla.
Muumimamman marijankeruu lautasen kokki oli löytäny kotikaupungin kirpparilta. Tosi hyvä kuntonen on, ei näy että olis juurikaan käytösä ollu. Hauska kun lautasen pohojoapuolellaki on kuva.


 Kotikylän kulumilta löyty vanaha kaappi. Taitaa olla -30 tai -40 luvulta, umpipuuta ja pinta viilutettu ihanan tummalla viilulla, soppii hyvin kokin työhuoneeseen.
Kaappi on kaks osanen. Toinen osa on kulumakaappi, mikä tekkee kaapista monikäyttösen. Kuvan oikijasa reunasa näkkyy pikkasen kokin työpöyvän laatikon reunaa, mistä näkkee että pintaviilutukset on
 lähestulukoon samanlaiset.
Voiko paremmin sattua kirpparilöytö kohilleen.
Oltiinpa oikijaan aikaan liikkeellä kotikylän maisemisa.

 

1 kommentti:

  1. Rakastan kirppareilta löytynyttä tavaraa. Meidän srk:lla on oma lähetyskirppari, jossa minäkin avustan. Täytyy tunnustaa, että nykyään melkein kaikki vaatteenikin - ja osin kotimiehenkin - ovat sieltä löytyneitä.

    Olisitte pistäytyneet meilläkin, kun olitte Pohjanmaalla!

    t: Heeka

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vintillä pikkupuolen välikaton laittua

 Pikkupuolen vintin välikattoa ollaan laitettu kuntoon. Vanahat täytteet lapioitiin ensin ulos, niinku aiemmin kirijotin. Sitte vanaha vint...