perjantai 2. toukokuuta 2014

Simahillo

Simahillon valamistus

Ensimmäisenä hommana hajetaan varastosta tai kellarista kolomenkymmen litran vetonen maitopänikkä. Tarkistettaan pänikän puhtaus, pestään mikäli kaipaa pesemistä.
Sen jäläkeen laitettaan kymmenen litran kattilla täyteen vettä, nostettaan kattila hellalle ja kuumennettaan vesi lähes kiehumapisteeseen.
Sillä aikaa ku vesi kuumennee, pestään kolome aika isokokosta appelsiinia sekä kuus sitruunaa.
Täsä vaiheesa viimmestään joutuu penkomaan lootia, että löytäs kuorimapuukon. Ellei moista puukkua löyvy, tai ei ees omista semmosta, voi kuorimisen suorittaa vaikka morapuukolla. Muista varua sormias!

Appelsiinien ja sitruunoitten pintakuoret kuorittaan ohuelti ja laitettaan pänikkään.
Valakonen kuorikerros otetaan pois ja heitettään roskiin.
Hedelmälihat viipaloijaan ohkasiksi siivuiksi ja lisätään kuorien joukkoon.

Vesi ku alakaa olla riittävän kuumaa, tyhyjennettään kolomen fariinisokeripussin sisältö veen sekkaan. Sekotettaan hyvin että sokerit sullaa kunnolla, ja kaajettaan vesisokeriliuvos pänikkään.
Lisätään vettä kakskymmentä litraa ja reilu kilo tavallista sokeria.
Tarkistettaan maku ja lämpötila. Jos on liijan kylymää, lisätään kiehuvaa vettä jotta nesteestä tullee sopivan lämmintä. Käjenlämpönen on hyvä, sillo ei hiiva ainakaan pala.
Nesteen joukkoon lisätään kolome reilua teelusikallista kuivahiivaa.
Pänikän kansi kiinni ja annetaan ässehtiä, siis käyvä kolome vuorokautta jotta hillomössöön saahaan sopiva ässeys.
Kolomen päivän jäläkeen simasta siivilöijään appelsiinit, sitruunat ja niitten kuoret talteen. Hillon tevon ensimmäinen vaihe on ohi ja ny alakaa hillon tevosa toinen eli hillostamisvaihe.
Kuoret leikotaan saksilla pieniksi palasiksi ja laitettaan kattilaan, johon lisätään vielä ne appelsiinit ja sitruunat.
Sauvasekottimen säilytyspaikasta hajetaan sauvasekotin, jolla soseutettaan kuoret, appelsiinit ja sitruunat yhtenäiseksi epämääräsen näköseksi mössöksi. Mössön joukkoon lisätään puoli kilua hillosokeria.
Kattila siirrettään hellalle ja mössöä keitettään viistoista minnuuttia välillä vähä sekotellen.
Valamis hillo purkitettaan lasipurkkeihin ja säilytettään viilijäsä paikasa. Näin on saatu valamistettua makosa hillo monneen tarpeeseen.

3 kommenttia:

  1. Niin,

    Kukahan jalostaisi sitrushedelmiä niin että pintakerros ulettuisi hedelmälihaan asti? Tuo valkoinen jota on melko paksulti, ei taida kelvata mihinkään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä sitä joillekkin jalostamisen haastetta.
      Valakosta osaa sais jalostaa melekosesti jotta siitä tulis syöntikeleposta. :)

      Poista
  2. Muistaakseni alumiinisia astioita ei suositella happamien ruokien valmistuksessa...

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Päivän sana

Minä luotan siihen, että Jumala,  joka on teissä aloittanut hyvän työnsä,  myös saattaa sen päätökseen  Kristuksen Jeesuksen päivään ...