sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Neuleharppu


Päivän kunniaksi, Onnittelut isälle ja lasteni isälle. :)

Kokki sai mut innostummaan neuleharpusta. Ensin kahtoin netistä millanen härveli se mahtaa olla. Vaikutti perin mielenkiintoselta joten tilasin itelleni ihan ikioman harpun.
Mun neuleharppu on puinen, 60cm x 6 cm kooltaan. Pienet puiset tikut jotka on pystysä ovat n. 3 cm korkeita. Harpulla voi tehä joko niin, että käyttää molempia reunoja samalla kertaa jolloin syntyy yhtenäinen " levy". Soppii hyvin esim. kaulahuivin tekemisseen.
Jos haluaa tehä pyöröneuletta, sillon käytettään vain yhtä reunaa ja kierretään harppua ympäri. Valamistuva työ valuu alas harpun keskellä olevata aukosta.
Varsinainen " neulomien" tapahtuu siten, että lanka pujotellaan tikkujen ympäri vuorotellen ylä- ja alarivistä. Aina ku kierros vaihtuu, langan tullee mennä ristikkäin edellisen kierroksen langan päällä
Kun kierros on kierretty, nostettaan tikun ympärillä olevista lankalenkeistä alempi lenkki ylimmän yli. Langan nostamisseen voi käyttää virkkuukoukkua tai jotaki muuta välinettä millä saa heleposti langan nostettua.

Jokkaiseen tikkuun jää yks lankalenkki. Sen jäläkeen taas pujotellaan lanka toiseen päähän työtä ja nostellaan koukulla alempi lankalenkki ylimmän yli. Näitä kahta työvaihetta toistettaan niin kauvan kunnes huivi , tai mitä ny sitte tekkeekään on riittävän pitkä. Heleppua ku heinän teko. :)

Pikkusen on vielä harijottelemista neuleharpun käytösä mutta kyllähän tuo eka harijotuskappale ihan huivia muistuttaa. :) Lanka oli tuollasta että siinä väri vaihtuu ihan ihtestään. Lanka loppu kesken joten huivista ei tullu kovin pitkä mut eiköhän tolle käyttäjänsä löytyne.
Neuleharpulla tullee tosi pehemonen ja joustava neulos. Palijo vaikuttaa ulukonäkköön se millasesta langasta tekkee. Pörrölangoista tullee karvasen näkönen, kiiltävistä helemiäslangoista saa neuleeseen juhulan tuntua. Langoisa löytyy valinnan varraa jokkaisen makkuun. Mielikuvitus ja luovuus ovat  hyvät apuvälineet neuleharpun ja koukun lisäksi.


6 kommenttia:

 1. Ihana kakku. Nytpä innostit minut tuohon neuleharppuun. Lähden heti kattelee mistä noita sais tilata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite tilasin harpun täältä
   www.sokevakasityo.fi
   Näkövammaisten Keskusliitto ry

   Poista
 2. Onpas mielenkiintoinen vempain. En ole käsityöihminen lainkaan, mutta tuopas näyttää hauskalta, osaisinkohan käyttää?!

  Nam, kaunis kakku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan opit käyttämään ei oo niin vaikeeta miltä ensinäkemältä vaikuttaa.
   You tubesa on hyviä ohojeita videoilla joista näkkee miten homma tehhään.

   Poista
 3. Törmäsin vastaavaan kun poika teki koulussa itse moisen ja teki kaulahuivin kässätunneilla :)

  VastaaPoista
 4. Ostin heräteostoksena Prismasta Novitan neulerenkaan ja paksua lankaa kerän. Noin kolmessa tunnissa tein sen avulla peruspipon, enkä ole koskaan ikinä mitään neulonut tai kutonut. Suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Tuvan ja kamarin laattiat

Parin viimesen viikon aikana on hirsitalolla ollu touhua. Laattioitten teko edistyy mukavaa vauhtia. Torstaina tämän näköstä....