tiistai 27. joulukuuta 2016

Langanohjain neljälle langalle

Ennen joulua alotin kutomaan unisukkia alapakkalangoista. Ostin nelijä eri väriä ku halusin tehä raitasukat.
Nelijällä langalla kutoesa tullee se ongelma, että langat tahtoo kiertyä väkistenki toistensa ympäri ja hetken päästä ne on ihan sykkyrällä. Vaikka mulla on melekosen pitkä vieteri käsitöitä tehesä niin ny meinas mennä hermot lankojen selevettelysä. Eikös tähän hommaan oo olemasa joku systeemi jolla langat  saa pijettyä erillään. Kooklestahan se asija tietysti selevis.
Löysin kuvia langanohojaimista. Suurin osa niistä oli muovisia kahelle langalle tarkotettuja. Yks  malli  oli metallinen,  joka  oli tehty kiertämällä metalllilankaa sormukseksi johon oli tehty kaks lenkkiä lankoja varten. Minäpä näppäränä tyttönä aattelin kokkeilla tehä nelijän langan ohojaimen rautalangasta.
Ensin kiersin yhen isomman silimukan josta alotin "sormuksen" kiertämisen. Kierasin rautalangan yhen kerran sormen ympäri ja tein kaks silimukkaa. Sen jäläkeen kierros sormen ymppäri ja nelijäs silimukka. Rautalanganpään yritin katkasta mahollisimman siististi ja piillottaa silimukoitten alle ettei se häirihte kutomisen aikana.
Pujotin langat silimukoista ja pääsin testaamaan miten ohojain toimiii. Toimii kohtalaisen hyvin. Alusa pijin ohojainta etusormesa mut siirsin sen keskisormeen, on helepompi käsitellä lankoja ku ohojain ei oo niin liki puikkoja. Langat pyssyy ohojaimen takana erillään, etupuolella ne toki aina kiertyy kahen kierroksen verran. Värin vaihtuesa pyöräytän työtä pari kierrosta vastapäivään niin kierteet vähenee.
Pikkunen härveli mut tosi iso apu, eikä maksanu palijo.

3 kommenttia:

 1. Sinähän jännän sormuksen teit:) Hyvä keksintö, hyvä apu. En ollut kuullutkaan tuollaisista ennen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyödyllisestä postauksesta!
  Täytyy koettaa itsekin vääntää hieman rautalankaa. :) Juuri nyt yritän kutoa sukkia, joissa on neljää väriä ja aikaa menee lankojen selvittelyyn.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta!
  Pyysin miestä tekemään mulle langanohjainsormuksen. Hän oli hyvin epäileväinen mutta kun näytin kuvan sinun hienosta sormuksestasi, sanoi heti että kyllä hän tollasen voi tehdä. Katsotaan kumpi sen sitten loppupeleissä tekee 😉

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Pesutilat ja porstua

Viime viikolla tehtiin saunaa ja kylppäriä. Ne saatiin siihen malliin, että ens kesänä voijaan laittaa seinälasit ja saunan ovi paikalleen....