torstai 31. tammikuuta 2013

Suojukset

Siskonlikka tuli eilen illalla kylästelemmään. Iltasella jutusteltiin huovuttamisesta ja kahteltiin huovutuskirjoja. Siinäpä sitte hällä synty ispiraatio että haluais kokkeilla neulahuovuttaa jotaki.
Likalla oli mukana korvakuullokkeet, joista vaahtomuoiset suojukset oli meenneet mäsäks, ku koiranpenikka oli niitä päässy järsimmään. Mää ehotin että mitäs jos teet huovuttamalla uuvet suojat?
Idea kuulosti likasta hyvälleja päätti toteuttaa suunitelman seuraavana päivänä.

 Aamusella ku saatiin aamukahvit hörpittyä, etittiin sopivan värisiä villoja, huovutusalusta ja tietysti neula. Pikkasen ensalakauun neuvoin ja laiton homman alulle, likka teki sitte loput.
Mää auttelin  viimeistelysä, suojusten kiinnttämisesä kuulokkeisiin.
Tälläset niistä sitte tuli.

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Lentsu

Ny se pääsi yllättään enkä ehtiny enakkoon juuva myrkkytotia mikä olis ennaltaehkässy ettei lantsu sais otetta. Myrkkutoti on lentsujuoma jolla oon saau tauvit pijettyä loitolla jos ja kun alakaa vähäsenkään tuntummaan että olisin kipijäksi tulosa. Lentsu kaato mut pettiin melekeen samantien. Eilen aamulla oli päänuppi kipijä ku lähtin töihin, nappasin yhen ibumaxin lähtiesä nassuun. Puolen päivän jäläkeen alako tuntummaan olo pikkasen tukkosalta ja vilunvärreitä hiivisekli selekää pitkin.
Iltapäivä töis jo välillä paleli aikalailla, päätä ja kroppaa juimi siihen malliin että ei tarvinnu ennää arvailla onko täs kipijä tai ei. Keksken päivin en kuitenkaan töistä lähteny, sanoin vaan lähtiessäni että jos tällänen on olo huommena nii en tuu töihin.
 Kotia ku tulin kuuven jäläkeen etin kuumemittarin. Ihime kumma se löyty ihan eka hakemisella.
Tavallisesti se jos mikä on semmosesa paikkaa että sitä saanu ettiä ja hakia monesta laatikosta.

Mittari näytti 37,24 joten ei ihime että olo töis oli hiukan kurija. Siinäpä tein heti myrkkytotin, nappasin yhen ibumaxin ja painun peiton alle. Koko illan olin petisä, luita jomotti vähä joka puolelta, selekä erityisesti ihan jumisa. Aamulla pää tukkonen, paleltaa ja luut se tuntoset ku ois jääny jyrän alle. Sairastamallahan se kuulemma lentsu paranee, että kyllä tää tästä.

Nii se myrkkytoti, Se on kuuma juoma joka tehhään seuraavista aineista.
Kaks tai kolome valakosipulinkynttä puserretaan kuppiin, lisätään tuoretta inkivääriä raastettuna n. puoli teelusikallista, vähä hunajaa, reilu lorahus mustaherukkamehua ja kuumaa vettä. Nautitaan mahollisimman kuumana.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Yks erä taas töppösiä

Niin on taas muutama villaläjä muuttau muotuaan. Poijan ruskijoihin töppösiin laiton vaalijaa villaa sisäpitaan. Huovuttaisa se tuiki kivasti tummasta läpi ja näyttä ulukopinnasa pikkasen harmahtavalle. Varretki tuli ihan epämääräsen epätasaset mikä kuulemma tekkee töppösistä perin persoonalliset. * kokin mielipije*

Vaalijat ja pienet varrettomat töppöset tein Hääräämön sivulta löytämälläni ohojeella.
http://haaraamo.blogspot.fi/2011/02/huopatossut.html

Koristelut kirijailin villalangalla ja töpöttelin huovutusneulalla.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Tulipahan pestyä

Iltasella latasin pykkikonneen ja laiton sen käyvä hyrskyttään.
Olin just naapurin rouvan kans puhelimesa ku kone alako linkuammaan. Kone piti melekosta meteliä ja kolinaa, kuulosti siltä että siitä lentää kohta laakerit,  ( olis kai aika ostaa uus kone) samasa katoin kylypppäriin päin että pyssyyko kone paikoillaan. Sillo multa pääsi senverta äänekäs älähys jotta naapuriki kysy että mikäs sielä ny tuli?  Sanon kiiresti että kylyppärin laattialla on vettä ja lopetin puhelun. Menin kahtommaa kylyppäriin että mikäs sielä oikeen on homman nimi.
No, koneesahan ei itessään sillaitte ollu vikkaa, se toimi yhtä äänekkääsit mitä on toiminu jo muutamien kuukausien ajan, mut viemäri oli tukosa.
Kaikki pesukoneen veet oli laattialla. Matto oli jääny veen alle ja kaikki mitä lattialla sattu olemaan olivat litimärkiä. Ähhh mikä sotku.

Eipä siinä auttanu ku ootella että veet valua lillittää viemärriin. Nostella kaikki märiijät tavarat pois laattialta, laskee puhasta vettä ja pestä koko kylyppäri. Ku sain siivottua soitin naapurille ja kerroin millanen tilanne oli. Hän kysy että onko mulla kiinteistöhoitajan numeroo, ei oo vastasin. Naapuri oli auttavainen ja sano soittavansa kiinteistöhoitajalle että tulevat aukasemmaan tukkeutunneen viemärin.

Vaijaan tunnin päästä soi ovikello. Oven takana seiso nuorehko miehenpuoli imukuppi ja viemärinaukasurouhepullo vasemmasa käjesä. Päivää , sano mies, teillä on viemäri tukosa? Niin on sannoin ja näytin suuntaa mihinkä päin mies voipi askelijaan suunnata. Eikähän hällä siinä kovin kauvaa menny ku sai viemärin auki.
Siinä hänen touhutessaa kysäsi että jäikö sulle sitä rouhetta, jos sitä tuonne keittiön altaaseenki vähäse laittas. Se ku tahtoo olla kans hiukan tukkosen olonen.

Kaikki meni rouhe tähän viemärriin, sano mies ja purskutteli imukupilla vielä tovin aikaa että varmasti on röörit auki. Pois lähtiessään sano vielä ovella; jos se keittiön allas vielä mennee tukkoon nii sanokaapa aukasijalle että putsaavat röörit vaijerilla. Vuosien varrella ku tahtoo putkistoon kertyä ruostettaki ja muutaki moskaa mikä ei tällä aineella irtua, näytti tyhyjää viemärinaukasurouhepullua käjessään.  Mies toivotti hyvvää iltaa ja minä kiittelen käynnistä.

No olihan siitä se ilo että kylyppäri tuli pestyä. :)



torstai 24. tammikuuta 2013

Uimasa

Enpä muista millo viimeksi oon käyny uimahallisa, on siitä ainaki kaks jos ei kolomekki vuotta. Mut ny otan kevvään harrastuksiin uimisen ku sain semmosia TYKY kortteja joilla saan maksella uimiseni. Kaupungin työntekijöille antavat sajankaheksankymmenen euron eestä kortteja joilla voipi ihtiänsä virkistää ja kuntouttaa. Ihan mukavahan se on että sillaitte ottavat huomioon työntekijöitten hyvinvoinnin.
Korteilla pääsee monneen eri paikkaan, elokuvviin, teatterriin, kuntosalleille, uimahalliin. Pittääki kahtella teatterin sivulta millasta ohojelmaa heillä kevväällä tarijolla, jos löytys sellasta mitä kiinnostas mennä kahtommaan.

Aijettä uiminen teki hyyvvää. Ihana rento ja levollinen olotila. Eka kertaa kokkeilin vesijuoksua. Seurasin yhtä naista joka haki sellasen vesijuoksuun tarkotetun vyön miten hän sen kans toimiipi. Eihän se vaikijaa ollu. Vyö oli heleppo laittaa solijella kii ja sitten vaan vetteen kelluskelemaan. Vyö pittää senverran pinnasa että ei tarvi ite käyttää energiaa pinnalla pysymisseen vaan saa kesksittyä täysin vesijuoksuun.
 Juttelin sen naisen kans joka sen vyön haki, hän sano saaneesa seuraavanlaisen ohojeen:
 Jalaka tullee ojentaa siten että kantapää painuu ensin alas jolloin se juokseminen on tehokkainta. Sitähän voi mielessään kuvitella juoksevansa vaikka aitoja. :)  Voi olla vaikka ihan paikallaan ja polokia vettä tai sitte tehä laajempaa liikettä jollon sitä pikkuhilijaa liikkuu etteenpäin.
Saa käyttä käsiäki jos haluaa, mut eikai se pakko oo.

Kokki hyppäs lentokonneeseen ja muutti pariksi päivää etelään. Ei meillä tappelua oo ollu eikä mittään kahanauksia, että semmosen takia olis hermonsa menettäny, ottanu ja lähteny. Eii ei...kokilla on lehemän hermot, ne ei kovin vähäsä kiristy, saatikka kärähä. Mutku etelästä soittelivat ja olivat pyytäneet pariksi päivää töhin, nii oli luvannu. Kaks päivää ny mennee äkkiä ja perijantai-iltana tulleepi yks äitee likkojensa kans yökyllään, joten eihän täs ehi ikävä iskeen, eihän?
Tai jos iskee, laitan kokin valokuvan yöpöyvälle ja tuijotan sitä illat ja soitan tietysti, tai laitan tekstarin.
 Läppärin kannen alle oli jätetty ylläri, joku herkuttellee illalla. :)

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Et voi estää surun lintuja
lentämästä pääsi yli,
  mutta
voit estää niitä
pesimästä hiuksiisi.
  
    Kiinalainen viisaus

Niinpä se taitaa olla.
Eilen soi puhelin ja sain kuulla että ystävälleni oli allotettu uus lääkitys jonka sivuoireina alako pahat hermokivut. Tosi murheelliseksi sai mielen tuollanen tieto. Kun sitä niin sydämestään toivonut ja rukoillut että tulis käännekohta parempaan.

Surun lintuja lentää, ollappa siinä sitte kiitosmielellä ja tuollasin ajatuksin; kunhan ette pesimään ala. Voimavaroja se kysyy rutkasti ja tietynlaista sydämen asennetta Jumalaa kohtaan ettei katkeroidu kaiken keskellä.

Tänäänkin rukoilen kaikkien niden puolesta jotka joutuvat olemaan sairauden vankina, että Jumalan rakkaus, Pyhän Hengen osallisuus sai vuotaa heidän sydämiinsä. Antaen ja tuoden syvää lohdutusta ja  edes hetkellistä kivutonta olotilaa.



keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Töppöstehas pyörii

Kokki halus itelleen mustat töppöset. Koristeeksi neulasin niihin ristikot jotka olin ensin huovuttanu kevyesti. Kätevästi sai neulalla tökittyä ristikon kii töppöseen. Villat mennee neulan avulla lomittain ja ristikkäin jolloin ne tarttuvat toisiinsa kiinni. Vaalijanpunaset töppöset on mukeloille. Niihin pittää vielä laittaa pohojiin nahkapalat ettivät oo luikkaat.

Pakkanen kiristyny aikalailla. Aamulla näytti -22 ku lähin ajeleen töiihin, takasi tullesa välillä jo -25 mittarisa. Mut sehän kuuluu talaveen kiprakka pakkassää. Luonto on ny tosi mahtavan näkönen. Puut niin upeesa tykkylumikuorrutteesa, ihan ku olis pursottimella pursotettu. Nautitaan tästäkin ihanuuvesta.

Tälle päivä ei oo keikkaa joten ehin mennä auttelleen työttömien ruokailuun hetkeksi aikaa ennen iltapäiväduunia. Kokille sannoin että ota sää auto mää haluan tulla jalakasten ku tahtonu jäähä vähä huonolle hollille tuo lenkkeily viime aikoina. Vissiin kaiketi johtunnee siitä että töisä tullee liikuntaa pitkin päivää, ei taho innostaa ennään iltasella lenkille lähteminen. Hyvväksihän se kaikki liikunta on ihimiselle, mut aina se ulukona liikkuminen tekkee eetvarttia.
Luonto ja raitis ilima, olipa sitte kesä tai talavi, se tekkee hyyvvää niin sielulle, ruumiille ku hengellekki.

Mukavaa päivää!




maanantai 14. tammikuuta 2013

Häiriötila

 Mikähän mielentilahäiriö mulla ny on ku innostuin vastaamaan muutamaan kysymykseen. Ei kai tää vaan jää pysyväksi olotilaksi? :) :)


Mistä haavelit tällä hetkellä!
  Huovutuksesta, tulevasta kesästä.

Millainen oli vuosi 2012?
 Sehän oli monivaiheinen, loppuvuojesta perin kiireinen.

Oletko aamu-vai iltaihiminen?
 Taijan olla sekä-ettäihiminen, mut jos tarkkaan pittää arvioija nii kyllä se on aamu.

Minne haluaisit matkustaa juuri nyt?
 No just ny täs vaihees en mihinkään ku on talavi.

Minkä asijan tekisit toisin menneisyydessäsi jos voisit?
 Jättäsin sen yhen isännän polokupyörän ottamatta.

Lempiruoka ja kuka sen valamistaa?
 Kanawokki sen valamistaa kokki.

Miten haluaisit viettää eläkepäivät?
Kohtalaisen terveenä harrastellen mukavia asijoita kuten käsitöitä, luonnossa liikkumista, lastenlasten kans aikaa kuluttaen.

Elämäsi eläin?
 Öhh..tää on vähä vaikija...vois olla koira...tai minipossu...tai joku lisko.

Sielunmaisemasi?
 Tunturi, kitukasvuset männyt, vaivaiskoivut, rätisevä nuotio, suo...aaahh mikä luonnonrauha.

Tärkein esine kotonasi?
 Sukkapuikot

Syötkö elääksesi vai elätkö syödäksesi?
 Syön näläkääni ettei pääse kutvelo yllättään. 

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kultaa kalliimpaa

Pitäkäämme huolta
toinen toisistamme ja
kannustakaamme toisiamme
rakkauteen ja hyviin tekoihin.
    Hebr. 10:24

perjantai 11. tammikuuta 2013

Töppöset

Työt tahtoo häiritä plokiharrastusta ku ei meinaa ehtiä sivuja päivittään saatikka lueskelleen muitten plokeja. Mut tiputellaan juttuja täs kevvään aikana harvemmin, sitä mukkaa ku jaskoja riittää.

Ne on sitte elämäni ensimmäiset huovutetut villatöppöset tehty. Piirsin pahaville jalakani kuvan ja lisäsin reunoihin 2-3 cm, varren tein n. 14cm korkeen että sen pystyy kääntään. Vähä turhan palijo laiton kutistumisvarraa tuohon päkiäpuolelle, olis saanu olla siitä kohtaa kaposemmat. Mut eihän sitä voi ekakertalainen kaikkia tietää eikä hoksata. Kokkeilemalla ja tekemällähän sitä täsäki hommasa parahiten oppii.
Sisäpohojaan jäi muutama pienonen muhkura vai haitanneeko tuo? Nehän vaan kävellesä mukavasti hieroo jalakapohojia. Olen siis keksinyt hierovat villatöppöset! :)

Mukavaa viikonloppua!

lauantai 5. tammikuuta 2013

Loppu

Niinpä se alakaa olla joululoma lusittuna, oo ku tää ja huominen päivä jälijellä. Maanantaina alakaa työt, mikä tietää sitä että kello herättää ennen kukon laulua.

Mut mukavsti meni tämäkin viikko. Nuorempi poika oli käymäsä poikansa kans viime viikonloppuna, tiistaina lentivät takasin Hesaan. Keskiviikkona hyppäsimmä autoon ja ajomma pohojanmaalle.
Kylästeltiin sukulaisisa ja käytiin jokunen kirppari kiertelemäsä. En tiijä mikä meille tullu ku ei tarttunu kirppareilta oikeen mittään mukkaan. Ainut ostos mikä ostettiin oli yks cd, peräti 0,20 €, joten aika heikosti meni siltä osin meijän kirpparikannatukset.
Velipojalta ostin huovutusvilloja, aattelin kokkeilla tehä huopatossut ku en oo moista hommaa vielä tähän mennes teheny. Mitä pikkusen huovutusneulan kans tuos värkänny, se ainaki perin mielenkiintosta touhua. Huovuttamiseen tarvii vettä ja saippuaa, molempia löytyy.

Eilen aamupäivällä lähettiin ajeleen kotia kohti. Lähtiesä oli pakkasta -4, Oulun kohalla auton mittari näytti -14, ja ku päästiin Ikean pihalle nii se näytti -16. Kovasti vaihtelevaista oli keli. Tervolan jäläkeen oli kaikista kylymintä, mittari näytti välisä jo -20,5 astetta.
Kotipihasa taas ei ennää ollu ku -11. Tänä aamuna mittari näytti -8.
Kovin suuria ostoksia ei Ikeastakkaan tehty, kuorimapuukon ja nuolijan löysin jotka lähti mukkaan.

Aurinko just nousee.

Mukavaa päivää!

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...