torstai 4. huhtikuuta 2013

Tosi tarina

Ookko sää huomannu semmosta että joskus tullee mieleen joku hupasa vanaha juttu, jolle sitte saa naureskella ja hymmyillä pitkin päivää?
Mulle kävi sillaitte alakuviikosta.
Kuulin tarinan eteläpohojanmaalla asuesa, sen tapahtumat liittyy sinne ja on kirijotettu muistiin Jurvan seurakunnan historijaan. Kirijottelen tarinan kirijan pohojalta jotta pysytään tottuuvesa.
Tarinan tapahtumisen aikooihin kirkkoherran virkaa hoiteli Karl Aschol. ( 1808-1831 )

Ascholinista on kansan muistitieto säilyttäny pienen kaskun, joka tulkoon tässä kerrotuksi, ku hänen toiminnastaan Jurvassa ei juuri muitakaan tietoja ole olemassa.
- Kerran kun Kangasalustaan oli tulossa kinkerit- koko kappeli oli silloin yhtenä kinkerikuntana- meni eräs Niemenkylän isäntä, joka oli tunnetusti huono lukija, vaikka oli päässyt kylänvanhimmaksi, Ascholinin luo puhumaan, että tämä päästäisi hänet helpommalla kuuntelussa, koska olisi suuri häpeä, jos pappi julkisesti toruisi häntä, joka oli kylänvanhin. Palkaksi isäntä lupasi Ascholinille vuoden vanhan vasikan.

Pastori, joka oli köyhä mies, vastasi, että tosin oli konsistorin tarkoituksena, että kaikki osaisivat sujuvasti lukea, mutta lupasi kuitenkin tehdä isännälle vain yhden kysymyksen, sellaisen, johon tämä varmasti osaisi vastata. Sovittiin, että pastori kysyisi, mitkä olivat Jumalan kolme persoonaa, ja isäntä vakuutti sen kyllä tietävänsä. Kinkeripäivänä isäntä käski poikansa viedä vasikan hevosella pappilaan ja lähti itse edellä järven jään yli kinkeritaloon.
Siellä pastori kysyi häneltä, kuten puhe oli ollut, jumaluuden kolmea persoonaa. Isäntä varmana asiastaan vastaa: Isä, Pyhä Henki. Auttaakseen oikean vastauksen tulemista pastori kysäisee: " Mihinkäs se Poika jäi", johon isäntä vastasi: " Kyllä poika tulee vasikan kanssa, mutta se on lähtenyt Pyörnin kautta, kun jää on heikkoa".

Mukavaa päivää!

3 kommenttia:

  1. No on ne ennenkin osanneet Pohjanmaalla.

    VastaaPoista
  2. Parempi se onkin, että tulee mieleen hupaisa juttu - joskus tulee mieleen ei niin hupaisa juttukin.

    VastaaPoista
  3. Launtaita! Sut on kuules haastettu joten käyhän Luostarissa.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...