keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Erikoiset lahjat

Eilen illalla oli tämän vuojen viimenen rukkousilta. Seuraavan kerran kokkoonnuttaan niisä merkeisä ens vuojen puolella. Eilisen illan puhevastuusa oli meijän vanhempi, jo eläkkeellä oleva pastori.
Hän piti mielenkiintosen juttuhetken kertoen Jeesuksen syntymään liittyvästä tapahtumasta, joka on kaiketi tapahtunut parisen vuotta Jeesuksen syntymän jäläkeen. Tämä plokkaus siteeraa niitä ajatuksia mitä pastori meille jutteli.

Ne kolome itäsen maan tietäjjää, niistä hän jutteli. Mistähän muuten syntyny tuokin ajatus, että niitä olis ollu kolome, onhan niitä voinu olla vaikka kolometoista. Mistään raamatun teksteistä ku ei käy ilimi tietäjien lukumäärää.
Jotku ajattelevat ja olettavat, että tietäjät olisivat olleet tähtitieteilijöitä, jotka olisivat tutkinneet avaruuen ihimeellisyyksiä. Ja ku uus tähti, kuninkaan tähti, ilimesty taivaalle, he osasivat tulukita sen oikein sillä perusteella, että olivat perillä tähtitieteestä.
Pastori kertoi toisenlaisen näkökuluman asijaan. Jospa tietäjät olivatkin raamatun tuntijoita. Semmosia tietäjiä ja tutkijoita, joille meidän Vanhan testamentin teksteinä tuntemat kirijotukset olivat tuttuja ja he tiesivät niistä etukätteen mitä tuleman pittää.
Tietäjät lähtivät matkalle seuraten tähteä ja ottivat mukkaan lahajoja.
Oottako tullu koskaan ajatelleeksi miten erikoisia ne tietäjien lahajat olivat pienelle, parivuotiaalle lapselle. Kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Miksi semmosia lahajoja? Mistä tietäjät tiesivät ottaa juuri niitä? Ehkäpä juuri siksi, että he olivat juutalaisten pyhien kirijotusten ja oman aikansa kulttuurin tuntijoita. He tiesivät, että antaessaan lapselle kultaa, he antavat kallisarvoisemman lahajan mitä kuninkaalle voidaan antaa.  Kullalla saatto olla todella suuri merkitys siinä vaiheesa ku Joosef joutui perheensä kans pakosalle ja elämään paossa niin kauvan kunnes Herodes oli kuollu. Jollakihan perheen piti sillonki ellää.
Entäpä sitten suitsuke. Ketkä käyttivät suitsuketta ja mihin? Ylimmäinen pappi käytti suitsuketta suorittaessaan palvelustehtäviä. Tietäjät siis tiesivät, että Jeesus on oleva ylimmäinen pappi, joka uhraa Jumalalle ja kaiken aikaa rukkoilee Isän edessä omiensa puolesta.
Kolomas lahaja mitä lapselle tuotiin oli mirha, jota käytettiin kuolleitten balsamointiin. Tietäjät siis tiesivät millainen tullee olemaan tämän lapsen elämä ja mihin se päättyy.
Se päättyi ristille, pelastukseksi kaikille jotka kääntyvät ristin miehen puoleen.

Siinä on joulun ilosanoma, teille on syntyny Vapahtaja.


Rauhaisaa joulunaikaa ja siunausrikasta tulevaa vuotta 2018.

2 kommenttia:

  1. Samoin sinulle rauhallista ja ihanaa joulua! Ja sitä tulevaa uutta vuottakin :)

    VastaaPoista
  2. Itämaan tietäjät saattoivat olla enkeleitä, kuulin tässä taivaan ja maan väliltä ohjelmaa, niin joku kysyi Jeesuksen syntymä kuukautta, niin pasi turunen meinas että Jeesus ois syntynyt syyskuun puolivälissä.Mutta tämä ajankohta Jeesuksen syntymälle sopii kristityille juuri nyt, Jeesus lapsi hyväksytään, mutta kun tulee pääsiäinen, mikä on oikeasti Raamatullinen, niin on noidat ja tiput, Jeesus ei jäänyt lapseksi,eikä synny joka joulu uudestaan, Jeesus myös ristiinnaulittiin meidän syntiemme vuoksi, eikä siitä maailma ja vihollinen iloitse, mutta me iloitsemme että Jeesus elää.Tunnistin murteestasi että minulla on samanlainen murre, kun olen p-karjalasta.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...