maanantai 22. heinäkuuta 2013

Pécs, kaupunki joka vallottaa ja ihastuttaa


Lauvantaina ajeltiin linija-autolla lähes pari sattaa kilsaa kohti Pecsiä. Se on etelämpänä kuin Kescthely misä on nyt viikko oltu. Linkkari lähti aamulla kymmenen aikoihin. Oltiin hyvisä ajoin asemalla istuskelemasa ja oottelemasa linkkurin tulua, pikkasen ku aina epävarmaa, että onkohan aikataulut kohillaan.
Kello alako olla lähes kymmenen ku siihen ajo yks linkka, mää meinasin jo nousta ja ottaa matkalaukun, että meen linkkaan ku se jo samantien nosti kytkintä ja jatko matkaansa.
Kokki vaan tuumas että olipa onni ettei tuo ollu meijän linkkari, vanaha auton rotiskohan tuo oli eikä taatusi olis ollu ilimastoitu.
Hetken päästä tuliki sitte jo toinen linkka mihin nousimma kyytiin. Ilimastointi pelas mukavasti eikä tarvinnu matkan aikana kovin kauhijasti hikkoilla.

 Kaikki tiet ei tääläkään oo kovin hyväkuntosia. Kuoppia ja muhkuroita tuntuu olevan isommillaki teillä, saatikka sitte pienemmät kylien läpi kulukevat tiet joitten kautta linkkari kierteli aika sutjakkaasti.
Valtavia auringonkukka- ja maissipeltoja silimän kantamattommiin. Jos pohojanmaalla on aakeeta ja laakeeta, enpä tiijä millä sanalla näitä näkymiä kuvvailis ovat ne niin äärettömän laajoja.

Pécsin kaupunkiin matka kesti melekeen kolome tuntia, kilometreisä matkan pittuus on 180 kilsaa, eli ei ollu mikkään pikalinija tää millä tulimma. Mut eikai sitä lomalaisilla kiirettä oo, ehtiihän tuota perille vähä hittaamminki.

Kaunis on kaupunki vanahoine rakennuksinneen josta seuraavaksi saahaan pieni infopätkä kokin naputtelemana. Hällä ku on pikkusen enenmmän siunaantunu nuita tutkimusmatkailijan geenejä mitä mulle. 
  Pecs on vanha kaupunki, jossa historia näkyy vanhassa keskustassa joka kulumassa. Ihmisten elämään on aina kuuluneet pyhät paikat ja niitä täälä on runsaasti. Kristinusko tuli jo 300 luvulla ja sen alkuvuosikymmenistä on merkkejä kristittyjen hautausmaasta ja ihan hautakappelikin freskoineen jo 400-luvulta. Kirkkoja on usiampia. Sunnuntaiaamupäivää vietettiin kirkon puistossa, jonka kirkon rakentaminen oli aloitettu jo 1200-luvulla. Remontteja on kuulemma pitäny tehä jo muutamaan kertaan.
Yliopisto kaupungissa on ollut vuodestä 1368 saakka. Ei siis siltä osinkaan ihan turha kaupunki.
Tuossa keskusaukiolla on kirkko, jonka rakensivat turkkilaiset moskeijakseen 1500-luvun puolivälissä kun ensin valtasivat sotaväellään alueen. Kun turkkilaisile tuli sitten lähtö, tuli moskeijasta katolinen kirkko, mutta moskeijan tyyli näkyy edelleen.
 Vielä löytyy muutama muukin kirkko ja melko suuri synagooga, rakennettu 1867.
Uudemmista ihmisten pyhäköistä voisi kai mainita Arkad ja Konsum -nimiset suuret ostoskeskukset, jotka ovat valloittaneet vanhan kaupunkin laitaosasta tilat kansan tulla jumalanpalveluksiinsa. Ainakin sunnuntaina väkeä niissä oli paljon.
Asukkaita kaupungissa on 157 000 ja turistit siihen päälle. Turisteille täällä katsomista ja kokemista riittää laidasta laitaan. Tämä meidän kolmen yön yli oleminen ei näytä riittävän kuin pintaraapaisuun. Jos rouvalle sopii, niin ensi kesänä tulemme tänne uudelleen...


No niin, siinäpä sitä tuli sopiva pätkä infua, jakso hyvin lukia ku ei ollu liijan pitkä.
Täsä vaiheesapa ei ossaa sanua mitä ens kesälle soppii, pijetään tää loma ensin loppuun ja katotaaan tulevaa sitte ens vuojen alusa.

Komijasti paistellee aurinko tällekki aamua. Taitaapa tulla hellepäivä joita ny on ollu jo kolomatta viikkua yhtäsoittua meijän täälä oloaikana. Vaan eipä se lämmin luita riko, pikkusen irrottaapi hikiä pintaan vaikkei muuta tee ku seisoo ja ihastellee komijoita maisemia.
Täsä hotellisa ei oo uima-allasta eikä muutakkaan uimapaikkaa lähistöllä. Vesisuihkulähteitä ja altaita on kaupungisa vähä joka puolella, niisä ois kiva vähä läträtä varpaitaan liotellen.
Vaan eihän aikuset sentäs sellasta, eihän? :)

2 kommenttia:

  1. Lienet pian taas kotona. Mielenkiitoinen matka. kiitos kuvista ja historiikistä. Sivullani on sinulle jotain yllätystä, käy hakemassa.

    VastaaPoista
  2. Nonni, tulihan sielläki käytyä sun matkassa. Iteksee ei ois tullu mentyy. ;D

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vinttikamari

 On ollu usijampi sajepäivä, sillohan on hyvä tehä sisähommia. Alotimma remppaamaan vinttikamaria niin saahan seki kunnostettua.  Sillo ku m...