torstai 28. kesäkuuta 2012

Ookko pelannu ja leikkiny?

Kakarana sitä pelattiin ja leikittiin monenlaisia hauskoja porukkaleikkejä. Jokkaiselle tuttuja leikkejä ovat; polliisia ja rosvoa, viimenen pari uunista ulos, kymmenen tikkua lauvalla.
Meillä suosittuja leikkejä ja pelejä olivat, purkkisilla, munasilla ja rintata. Mahtaakohan nuot olla sulle tuttuja??
No minäpä lyhykäisesti kerron millasista leikeistä kyse.

Purkkisilla:
Pittää olla metallipurkki joko vanaha maalipurkki tai maitopääläri jollanen meillä oli, tai mummolasa oikeemmin sanottuna. Leikin pääidea on siinä että yks ettii ja toiset mennee piiloon.
Joku potkassee purkin mahollisimman kauvas ja ettijä joutuu hakkeen sen. Sillä aikaa muut juoksee piiloon. Kun ettijä on saanu laitettua purkin sille merkittyyn paikkaan alakaa hän hakkeen toisia jotka ovat piilosa. Sitte ku ettijä löyti jonku piilosta, piti ehtiä juosta purkille ja huutaa löyvetyn nimi. Mikäli piilosa ollu ehti juosta ensin purkille sai hän mennä uuvelleen piiloon.
Jos ettijä sattu näkkeen jonku joka vaihto piilopaikkaa, sillo piti huutaa ; Lessu sut on nähty. Lessu joutu tulleen pois piilostaan ja siirtymmään purkin luo. Piilosa olevien hommana oli yrittää päästä potkasemmaan purkkia, jolloin kiinni jääneet pääsivät vappaiksi.
 Sitte ku kaikki piilosa olijat oli löyvvetty siirty ettijävirka sille joka oli löyvetty ensimmäisenä. Leikki saatto kestää aika kauvan. :)

Munasilla:
Tää on pallopeli misä jokkainen vuorollaan saattaa joutua heittämmään pallua ja samoten myös ottammaan sen kiinni. Pelin kuluku on seuraavanlainen.
Yks pellaajista heittää pallon katolle ja huutaa jonku toisen pelaajan nimen, esim. vaikka Reijooo!
Reijon pittää juosta ottammaan pallo kii ku se putuaa katolta. Kaikki muut pellaajat siirtyvät kävellen tai juoste vähä taaemmaksi siltä varalta ettei Reijo saakkaan pallua kii. 
Jos Reijo saa pallon kii ku se putuaa katolta saa hän heittää sen heti takasi katolle ja huutaa jonku toisen pellaajan nimen. Jolloin se, kenen nimi huuvetaan joutuu vuorostaan ottamaan pallon kiinni.
Mikäli täsä vaiheesa oli juossu kovin kauvas ja oma nimi huuvettaan, saatto tulla pikkusen kiirus ehtiääkseen ajosa saahakseen pallon kii.
Pallon heittäjä saatto tehä kiusaakin toisille sillä keinon että heittikin pallon katolle siten että se kieri katolla vaikkapa katon toiselle laitaa saakka. Ihan seinän vieresä seisoessaan kiinni ottaja ei välttämättä nähäny yhtään mistä kohtaa pallo oli alas tulosa. Piti oppia taktiikkaa, kahtommaan hieman kauempaa mihinä kohtaa se pallo mahto katolla vieriä. :)
Ellei Reijo saa pallua kii sen puotesa katolta, vaan pallo ehtii maahan saakka ja vierii ties minne, joutu juoksemmaan sen kii. Sillä aikaa kaikki muut saa juosta niin kauvas ku ehtivät. Saatuaan pallon kässiinsä Reijon pittää huutaa; seis, jolloin kaikkien pellaajien pittää pysähtyä paikalleen. Reijon tehtävänä on heittää pallolla jotaki pellaaja. Jos ossuu, niin pallon heittovuoro siirtyy sille kenneen pallo osu. Jos heittää huti joutuu rökitettäväksi ja vaarana on että saa munasen.
Rökitys tilanne:
Kaikki pellaajat tulevat lähelle rakennuksen seinää. Reijo laitettaan seisommaan seinän viereen kasvot seinään päin. Hän, jota kohti Reijo oli pallua heittäny ottaa pallon ja rökittää ( pallolla pökkäämistä, tönimistä ) Reijoo, enste päähän, sitte harteille, peppuun ja jalakoihin, vuoronperrään vasemmalle ja oikeelle puolen. Lopuksi pallo laitettaan maahan joko oikeen tai vasemman jalan taa ja Reijon pittää arvata kummalla puolen pallo on. Eikä saa kurkkia.
Jos Reijo arvaa väärin, hälle tullee yks munanen, jos arvaa oikeen sitä ei tuu. Kävi kummin kävi peli jatkuu Reijon ollesa edelleen heittäjänä. Se pellaaja kuka saa eniten munasia on hävinny.

Rintta
Rintta piirrettään maahan käyttäen apuvälineenä puukeppiä tai jotaki muuta millä sai riittävän syvän jälijen, kolome ruuta ja pyöriä "pata".
Peliväline on puupalikka, suunnilleen tavallisen postikortin kokonen. Pellaaminen tapahtuu kinkkaamalla, eli hyppelemällä yhen jalan varasa.
Pelin alusa pellaajat soppii keskennään säännöistä, hypätäänkö ruuvun yli sillo kun siihe on toinen pellaaja jääny, vai saako käyttää sivuviivaa apuna. Sillon pellaaja voi kinkata sivuviivan päälle mikä helepottaa tai joskus vaikeuttaakin tilannetta. Riippuen siitä mihin kohtaan palikka jää.

Pellaaja heittää palikan eka ruutuun. Astuu tai hyppää yhelle jalalle ruutuun ja potkasee sitte palikan  toiseen ruutuun, kolomanteen ruutun ja pattaan, (kinkkaa ja potkasee, kinkkaa ja potkasee.)
Pata on paikka misä saa olla kahella jalalla, hypäten tehhään käännös jotta pääsee kinkkaamaan lähtöpisteeseen.
Jos ei saa potkastua palikkaa seuraavaan ruutuun, tai se jää viivalle tai jopa mennee yli ruuvun, pelivuoro keskeytyy ja saa jatkaa vasta sitte kun muut pellaajat ovat oman vuoronsa pelanneet. Jos palikka liikahtaa ku yrittää potkasta, se on virhe, ellei siitä oo erikseen sovittu että palikkaa saa liikuttaa.
Jos selvittää koko rintan läpi virheittä, siirtyy ruutuun kaks. Sillon vuoron aulusa palikka heitettään kakkos ruutuun ja kinkkaaminen jatkuu ihan normaalisti. Seuraavaksi kolomos ruutuun jne..jne. Oma vuoro jatkuu niin kauvan kunnes tekkee virheen ja vuoro vaihtuu.

Pelliin voi lisätä eriaisia versioita palikan heittämisestä ja ottamisesta. Voi sopia että palikka pittää paasa ollessaan muistaa heittää lähtöpisteeseen. Virhe tullee jos alakaa potkimalla viemään sitä. Tai palikka pittää ottaa omasta ruuvusta kätteen ja käyvä kääntymäsä paasa ja takasi tulesa tiputtaa se ommaan ruutuun ja viijä potkasemalla lähtöpisteeseen. Vaikeusasteita voi keksiä uusia vaikka kuin kunhan niistä sovitaan porukan kans miten tehhään. Mukava peli ja voi pelata ihan yksinki.

4 kommenttia:

  1. Katsoin ensin nopeesti, että tuossa on tuhma kuva, voi minua:DDD Rintta-nimeä en ole kuullut, mutta en muista miksi me sitä kutsuttiin. Sitä paljon hypittiin.

    VastaaPoista
  2. Rinttaa eli ruutua mekin hypättiin pentuina. Kiva kun postasit näitä vanhoja leikkejä, niistä olis nykylapsillekin hauskaa ajankulua!

    VastaaPoista
  3. Katoavaa kansanperinnettä, hi. Pitäsköhän ihan printata tuleville polville?

    VastaaPoista
  4. Kaks ekaa oli tuttua, eri nimellä vaan.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...