lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kuvittelekko syöväs jäätelyä?

Crema di Mascarpone 900 ml
Aineosat: Rasvaton maito, vesi, sokeri, glukoosi-fruktoosisiirappi, kasvisrasva, glukoosisiirappi, herajauhe, mansikkasose, vadelmasose, mascarponejuusto ( 1,6% ), pistaasipähkinäpalat (1% ),
mustikkamehu, sitruunamehu, karhunvatukkamehu ( kaikki valamistettu mehutiivisteestä )
emulgointiaineet ( rasvahappojen mono- ja diglyseridit kasvisrasvapohjainen ), stabilointiaineet ( johanneksenleipäpuujauhe, karrageeni, guarkumi,  happo ( sitruunahappo ), punajuurimehutiiviste, aromi. Saattaa sisältää jäämiä muista pähkinöistä ja maapähkinöistä.

Ja toine esimerkki.

Jukurtti-mangososejäätelö aprikoosivalamisteen kera 900 ml
Aineosat: rasvton maito, sokeri, glukoosisiirappi ( vehnästä) , rasvattomasta maijosta valamistettu jukurtti ( 9% ), glukoosi-fkurtoosisiirappi, tiivisteetä valamistettu aprikoosisose ( 5,5% ), aprikoosipalat (5 % ), herajauhe, palmuydinrasva, mangosose ( 1,5 %)mangotäysmehutiiviste (1%), muunnettu tapiokatärkkelys, emlgointiaineet ( mono- ja diglyseeridit9, stabilointiaineet ( johanneksenleipäpuujauhe, guarkumi, ksantaanikumi), happo ( sitruunahappo), aprikoositäysmehutiiviste, aromit, inverttisokeritiiviste, happamuudensäätöaine,  ( natriumsitraatti), värit ( beetakaroteeni, paprikauute).

Että näin meitä huiijataan. Kermajäätelösäkin koko määrästä vain 8 % varsinaista kermaa loppu onkin sitte ihan kaikkia muuta. Ja nuo emulgointiaineet, tiijäkkö mitä ne oikeen on ??  No jos et tiiä etkä viitti ottaa selevää nii minäpä kerron, tai siis kopsaan suoraan wikipedijasta. :)

Emulgointiaine on elintarvikkeissa käytetty lisäaine, joka muuttaa elintarvikkeen koostumusta eli tekstuuria.
Emulgointiaine on ns. pinta-aktiivinen aine, jolla on kyky vähentää pintajännitystä kahden keskenään sekoittumattoman aineen välillä. Emulgointiaineen avulla toisen aineen pienet pisarat saadaan jakautumaan toiseen aineeseen pysyvästi. Jos molemmat ainesosat ovat nesteitä, esimerkiksi öljyä ja vettä, lopputulosta kutsutaan emulsioksi. Maito on esimerkki emulsiosta, jossa rasva on jakautunut veteen. Emulgointiaineita voidaan myös käyttää kun halutaan vaikuttaa elintarvikkeen jähmeyteen, ulkonäköön, rakenteeseen, suutuntumaan jne. Emulgointiaineiden avulla elintarvikkeessa pystytään säilyttämään nämä ominaisuudet kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Emulgointiaineita on luonnostaan useissa elintarvikkeissa ja niitä valmistetaankin luonnollisista lähteistä. Emulgointiaineita tehdään syötävistä rasvoista, jotka voivat olla eläinperäisiä. Esimerkiksi sian rasvoja saatetaan käyttää. Osa emulgointiaineista on synteettisiä tai puolisynteettisiä.

Siis suurin osa jäätelöstä on ihan muuta mitä sen tulis olla. Tähän huijaukseen ja lisäaineitten määrään kyllästyneenä kokki kävi ostamasa jäätelökonneen ja päätti kokkeilla tehä ite jäätelyä.


Ensimmäinen jäätelö oli lakkajäätelö, eikä muutes ollu mittään mehutiivisteestä tehtyä vaan koko satsiin laitettiin 300g lakkoja. Ihan siis oikeita keltasia marijoja jotka vielä ite poimittuja.
Perusohoje jäätelölle on perin heleppo: 2 dl, 2 dl maitua, 2 keltuaista, 50 -70 g tomusokeria,  vaniljasokeria maun mukkaan ja jos haluaa tehä marijajäätelyä nii sekottaapi niitä joukkoon joko sosseena tai kokonaisina.
Kerma vatkataan vaahoksi, keltuaiset ja tomusokeri vaahoksi ja sekotettaan keskennään. Lisätään maito, vaniljasokeri ja marijat. Jäätelömassa laitettaan jääkaappiin ässehtimmään 3-4 tuntia jonka jäläkeen se laitettaan jäätelökonneeseen. Siinä jäätelömassa saa sekottua 15  - 40 minuttia jollon se alakaa olla sopiva sakijaa ja valamista syötäväksi. Jos jotaki jää nii lopun voi laittaa pakkaseen.
Mää halusin kokkeilla tehä rommirusinajäätelyä. Desin verran rusinoita murskasin tehosekottimesa ja lisäsin pari ruokalusikallista rommia sekkaan. Saivat ässehtiä sen aikaa jääkaapisa mitä jäätelömassakin, sekotin vasta sitte rusinat jäätelömassan sekkaan ku laitettiin massa konneseen.
Pehemijää ja tosi hyvän makusta tuli jäätelöstä. Rommi anto  makua ja vaikuttaa sen ettei jäätelö pakasteesa ollessaan kovetu ihan kivikovaksi.




2 kommenttia:

  1. Totahan se on ollu kautta aikojen. Vaihetaa alkuperästä ainetta halvempaan ja tienataan lisää. Yks jäätelönvalmistaja Italiasta, kattelin hänen haastatteluaan joitain aikoja sitte. Hän sano, et halvin keino tienata on lisätä jäätelöön jotain täysin ilmaista...
    Ilmaa. Saa kuulemma helposti kaksinkertaistettua jätskimäärän ilmalla ja taas voittorosentti kasvaa.

    VastaaPoista
  2. Herkulliselta näyttää jäätelösi! Pitäs ruveta paremmin lukemaan tuoteselosteita... ja hankkia jäätelökone kotiin.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...