perjantai 18. helmikuuta 2011

Sarjassamme tilikkutöitä jatkuu...




Tähtitaivas

Täsä peitosa olikin pikkusen enemmän tekemistä mitä Viirit peitteesä. Tähtitaivas peitosa on 12 isua neliötä joitten koko suunnilleen 50 x 50 cm. Päättelin koon suunnilleen siitä, ku nuo siniset välikaitaleet oli muistaakseni 5cm leviät. Joten isot neliöt eivät voi olla juuri tuon suurempia, muuten peitto ois ihan jättikokonen. Isot neliöt muodostuu kolomioista ja neliöistä joita on kahen kokosia. Keskellä on n. 15 x 15 cm tumman sininen neliö jonka sivuille on ommeltu valakoset kolomiot. Siitä syntyy keskusneliö.



Seuraavaksi on ommeltu isompaan valkoseen kolomioon  kiinni kaks pienenpää sinikuviollista kolomioo, pienet kolomiot muodostaa tähen sakarat. Tämä pala  ommellaan kiinni keskusneliöön. Tehhään toinen samanlainen palanen joka ommellaan vastapäiselle sivulle mitä eka ommeltiin. Niin ollaan saatu nelijä sakaraa kiinnitettyä keskusneliöön. Vielä pitäs saaha toiset nelijä.

Joten sama homma toistetaan, kolomiot kiinni toisiinsa Sen jäläkeen ommellaan pienet valakoset neliöt kiinni siniseen kolomioon. Syntyy hieman pitempi kaitale joka ommellaan keskusneliöön kiinni siten, että valakosen neliön reuna kiinnittyy aina siniseen pieneen kolomioon.
Lopputuloksena on ihan selevä tähti. :)
Kaikki tähti neliöt ommellaan samalla systeemillä.

Seuraava vaihe olikin sitte järijestää palast oikeseenkohtiin ja koota peitto kasaan. Tähän peittoon tein tummansinisillä tähillä linjan, se kulkee kulmasta kulmaan. Vaalijan siniset tähet jää kolomen kappaleen ryhminä omiin kulmiinsa, ne on erotettu selkeesti toisistaan.

Tähtien välliin tein kaitaleet jotka vielä erotin toisistaan ruskehtavalla neliöllä. Ensin ompelin valamiiksi pitkittäissuuntaan tulevat kaitaleet, jolloin aina kiinittyi ruskea neliökin. Sen jäläkeen joka tähtikuvioon ompelin vaakatassoon tulevan kaitaleen. Näin tekemällä sain ommella pitkät kaitaleet yhtäjakosesti kiinni. Ruskehtavan pienen neliön piti osua aina kaitaleitten risteyskohtaan, ellei osunu, tulos näytti vinolta, eikähän semmonen tuu kuuloonkaan.
En mää tarkka oo mutta justiin se olla pittää. :)
Kyllä mää monta kertaa sain ratkoo ja purkaakkin tuota tehes, mutta sellastahan se ompeleminen on. Jos ei kerralla tuu hyvä ja onnistu, sillo homma tehhään uusiksi niin kauan että oon tyytyväinen..


Reunakaiteleenkin tein tähän vähä hankalamman kautta. Pienistä tasasista tilikuista tein yhtenäisen kaitaleen jonka kiinnitin peiton reunaan. Tilikkukaitaleen reunustin vaaleemmalla yhtenäisellä kaitaleella. Ja kaiken huipuksi, ihan reunimmaiseksi väkelsin kolomiot jotka joka ikinen on vuorattu erikseen. Reuna kolomiot kiinnitty samalla kun ompelin vuorikankaan paikalleen.

Nyt sinäki ossaat tehä tähtikuvion. :)




Tähtitaivas

Siitä moni aiheen saa
lauluunsa sanat riimittää.
Se ihimisen mielen kiidättää
niin usein, taivaan rannan taa.

Tähtitaivas, se loistelias
katseitten kääntäjä,
epäsopujen vääntäjä kun
eivät selvää saa kuka tädet
hohtamaan radallensa laittaakaan?

Tähdenlento pienen hetken
päättäkö se elon retken?
Minne sammuu tähdet nuo
meneekö ne tuonen luo vai
jonnekkin missä tarvitaan
myöskin tähtitaivasta loistamaan.

Tähtitaivasta riittää meille
kaikille kansojen ihmisille.
Sitä kun katselet pimenevin illon
muista rakkaitas syömmessäs sillon.





1 kommentti:

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...