keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Mummeli innostu leipommaan

Kun koriviin kantautu ääni, että tekis mieli joululimppua, nii eikai siiinä muu auttanu ku käytiin kaupasa ja  ostettiin litra piimää ja hiivan palanen, kaiken muun ostosten lisäksi. Kotia tulin, nii laiton taikinan nousemmaan , vähä kiireellä piti hutasta, että ehin kolomeksi likkaa hakkeen koulusta, mut ehtipähän taikina sillä aikaa hyvin nousta. Ensin pyöritin kolome palleroo ja ne nousemmaan pellille, sitte ku ne kutakuinki valamista tavaraa uuniin laitettavaksi, pyörittelin toiset kolome. Piimäsiirappivellillä voitelin ennen uuniin laittoo ja  vielä toisen kerran ku otin uunista, aika herkullisen näkönen pintahan nuihin tuli. Kokin limppu piti halakasta ja kahtua miten se on paistunu. Nimittäin, ku olin viimmestä palleroa pyörittelemäsä, kokki tuli siihen sekaamaan aprikoosien, rusinoitten, mantelilastujen, taateleitten kans, silippus niitä leivontapöyvälle ja sano että vaivaa ne sinne taikinan sekkaan nii katotaa mikä siitä tullee. Että semmoset ohojeet ne mun kokilla. :) Hyvä tais tulla?

Oulun limppu

yks litra piimää
hiivaa vähä toista pallaa
2 teelusikallista pomeranssikuorijauhetta
2 ruokalusikallista fenkolia, kantsii vähä jauhaa sitä pienemmäksi
2 desiä siirappia
2 litraa jauhoja ( vehenäjauhoja litra, toinen litra, hiivaleipä-  tai sämpyläjauhoja )
150 grammaa markariinia joka sulatettaan

Kiehauta siirappi ja mausteet, lissää piimä sinne sekkaan, lämpiää sopivasti käjenlämpöseksi.
Kaaja se mössö taikinakulhoon ja liota hiiva joukkoon, sitte vaan jauhoja ja sulatettu markariini, lisätään jauhoja että alustuu  sopvaksi ja annetaan nousta. Sitte vaan leipommaan ja paistelleen, vähä reilu 200 astetta uuniin lämmintä ja reilu puoli tuntia. Voijellaan piimäsiirappivellillä ennen uuniin laittoo ja uunista oton jäläkeen. Ei kai siinä muuta tainnu olla. :)

1 kommentti:

  1. No pitäähä sit ny kokille sentää. FB:n puolel toi kuva näytti, et ois ollu pullii, mut oliki sit limppuloit.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...