keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Pieniä eroavaisuuksia

Meillä oli täsä yks ilta vaarin kans pieni juttutuokio ku olimma menosa nukkummaan. Juttu alako siitä, ku vaari oli laittanu villaset säärystimet jalakoihinsa ku sen jalakoja repi. Kellahti sitte sängyn päälle mun viereen.
Sannoin, että on se niin ärsyttävvää ku kinttuja reppii, eipä sitä sillo taho saaha unen päästä kiinni.
Vaari sano, että ei se ärsytä, enemmänki vaan tympäsee.
Siitäpä me sitte raataamaan, että mitä erua on tympäsemisellä ja ärsyttämisellä. Löyty vielä kaks sannaa lissää, jokka tarkottaa lähes sammaa asijaa, harmittaa ja ottaa päästä.

No mitäs erua näillä sannoilla sitte on keskennään, ku kaikki sanat liittyy tunteeseen jonka jokin tietty asija saa aikaan. Vaari selitti, että kun kinttuja reppii, niin se on on tympijää. Se vain tympäsee mut ei ärsytä, eikä ota päähän eikä kuulemma harmita.
Jos joku asija harmittaa, niin sillo jo meinaa tulla itku, sano vaari. Ahaa...sehän kertoo jo aika palijo ihimisen tunnetilasta jos itku meinaa tulla. Ihiminen on sillon kaiketi jollakilailla surullinenki.

Ärsytys ja päähän ottaminen on niin liki toisijaan, että empä oikeen löyvä niistä erua, mutta vaari sano, että on niisä erua ja koitti sitä pientä erua mullekki selittää.
Toki jos ärsyyntyminen tai päähän ottaminen vaan jatkuu, se kyllä hetken päästä purkautuu, mennee hermot, niinku asija tavallisimmin ilimastaan.


"Kohta mää suutun ja viherijäksi muutun."

Kerroin sitte vaarille, että ku mulla oli pari ompeltyötä työn alla niin saumuri alako juonittelleen. Vähän väliä katkes lanka ja ommel tilttas. Ei muutaku irrota langat, pujottele ne uuvestaan ja kokkeile ompeleeko. No ompeli se hetken ja sitte sama homma taas, tikistä tuli mitä sattuu ja alasiepparin lanka katkes. En tiijä montako kertaa olin jo langat pujotellu ja kokkeillu vaihtaa neulaa, jotta tikki alakas olemaan kunnollista, ku jo homma alako ottaan päähän. Saumurin rassaaminen nostatti ärsytyksen mittarin ihan ylälukemiin, totesin, että kohta mennee hermot. Ei tympässy eikä harmittanu, ärsytti niin vaan suunnattomasti ja otti päähän. Vaan mitäpä se autto sille saumurille suuttua, eipä se siitä sen kummemmaksi tullu.

Vaari tuumas, että ei tästä tuumailusta tulla hullua hurskaammiksi - ruvetaan jo nukkummaan.

Ollaan me ihimiset niin monitahosia olentoja, ku niin erilailla voijaan kokija ja tunita samoja asijoita. Ja mikä mielenkiintosta, vieläpä lähes nelijänkymmenen vuojen yhteiselon jäläkeenki oppii toisesta jotaki uutta. Se mikä vaaria saattaa tympästä, mua se vissiin jo ärsyttää, vai miten se oli.

 


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista juttua sanoista. Jos minä ajattelen noita mainittuja sanoja, niin mulle tympäiseminen on kyllästymistä, arsytys on jo "terävempää". Vähän sama harmittamisen ja päähän ottamisen kanssa. Harmitus vähän pehmeämpää kuin päähän ottaminen:)
  Minä laitoin joskus vuosia sitten oikein vihkoon meillä sanoja, kun isäntä ja minä eri puolilta maata kotoisin olevina käytimme ihan erilaisia sanoja. Nyt jo niitä on sekoittunut käyttöön puolin ja toisin. Ja lapset käyttää jotain sanaa isältään oppineina, ja toisia taas minulta. Mutta seurusteluaikana ensimmäinen sana joka aiheutti hämmennystä, oli "tilavaatteet". Minä ihmettelin, mikä ihme se oli. Mieleen tuli lähinnä jotkut työvaatteet. Mutta petivaatteet oli se mun sana, jota ne tilavaatteet tarkoitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se onkin, kun sanoilla voi olla eri mwrkitys, riippuen misä paikkakunnalla asustaa. Petivaatteet ne meilläki on.

   Poista
 2. On teillä ollut ihana keskustelu illan puitteessa:-) Mua ottas kyllä päähän jos saumuri tuollei pelais....olen keksinyt keinon kun kerran unohdin nostaa lankasysteemin ylös niin langathan siinä katkes! Onneksi minulla on tuo veljeni exvaimo joka auttaa, halle vien koneen ja sanon ole kiltti ja pujota, häneltä se käy niin kätevästi! Mukavaa tulevaa viikonloppua:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle. Se on kiva kun löytyy auttavia ihmisiä.

   Poista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vinttikamari

 On ollu usijampi sajepäivä, sillohan on hyvä tehä sisähommia. Alotimma remppaamaan vinttikamaria niin saahan seki kunnostettua.  Sillo ku m...