lauantai 11. huhtikuuta 2020

Pääsiäisloma

 Pääsiäisen aikaan on mukavasti vappaata, joten meki ajeltiin Pohojanmaalle.
Aateltiin siivota tuvan laattia ja laittaa siihen vähä suojausta pintaan. Maalaamaan me ei täsä vaiheesa laattia aleta, vaan kävimmä ostamasa kolomekymmentä litraa rasvatonta maitua, ja lotraamma sitä laattijalle.
Toki ennen maijon lotraamista peisin laattian kunnolla. Kymmenen litraa maitua levittelin lastan avulla pintaan, tarkotuksena on saaha maito immeytymmään puuhun. Pinta saa kuivua yön yli ja sitte lotrattaan toiset kymmenen litraa. Kolomannen kerran lotrataan vielä ja sittepä laattian pintakäsittely onki valamis. Jos laattia alakaa kyllästyttään puisena, siiheehä on heleppo vetasta maalia pintaan.
Tuvan katto on joskus vuotanu piipun juuresta ja se on jouvuttu paikkaamaan. Vaalijat kattolauvat erottu ruskehtavasta vanahasta katosta melekosesti joten niihin piti saaha vähä väriä.
Päätettiin kokkeilla millanen mahtas tulla jos käsittelis lauvat kahaviteelitkulla.
Tein ensin pienen testierän kahaviteelitkua misä oli n. 3 dl kiehuvvaa vettä,  7 ruokalusikallista kahavia ja 3 teepussia. Maalasin litkulla koelautaan ja annoin kuivua yön yli.
Tulos vaikutti aikalailla luppaavalta joten tein vähä suuremman satsin litkua, jotta se varmasti riittää katon värijäämisseen. Nimittäin, jos litku sattus loppummaan kesken, ihan saman vahavusta litkua tuskin onnistus uuvesta annoksesta tekemään.
Katon käsittelin kahteen kertaan ja litkua ku jäi ylimäärästä niin maalasimpa sillä vielä muurinurkasa olevan seinänki. Ny meillä on toffeen värinen köökkinurkkaus.
Kahaviteelitku yllätti positiivisesti, se värijäs lauvat kauniisti jättäen puunsyyt ja oksien kohat näkyviin tosi hienosti.

Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

No nyt kukkii

 Siunattua juhannusta!