Jo ensimmäisellä Unkari-reissulla käyvesä kokki tykästy unikonsiemennissuun. Sitä sai lähes kaikista pikku leipomoista mitä katujen varsilla sattu etteen tulemaan.
Unikonsiemennisua näytti olevan ainaki kahella eri tavalla tehtyä. Eka tapa, josta kokki tykkäs erityisesti oli tehty lähes tavallisseen pullataikinaan. Nisu oli leivottu pitkäki pötköksi kuin kääretortturulla, josta sai ostaa palasen. Myynnisä oli myös yksittäisiä kirrenisuja, niistä kokki ei kauheesti piitannu. Maku on kuulemma erilainen mitä pötkönisusa.
Toinen tapa oli se, että taikinana oli käytetty lehtevvää voitaikinnaa tai filotaikinnaa. Taikina oli paistettuna niin hötystä ja murenevvaa että syyesä nisun palanen tahto hajota hyppysiin. Lehtitaikinasta tehty nisu oli myös rasvasempaa ja ihan eri makunen kuulemma.
Tuota ihanaa siemenherkkua hän jäi kaipaamaan, oiii jospa sitä sais kotonaki!
Siihenpä löyty ratkasu. Unkarisa löyvettiin yhestä kaupasta unikonsiemeniä joita ostettiin pari pussia ja päätettiin, että kokkeillaan tehä nisua ihte.
Heleppohan näistä oli täyte tehä. Pussillissen tarvi lisätä vain 6-8 ruokalusikallista maitua ja täyte on valamista levitettäväksi taikinalevylle.
Täyte ei näytä koivin herkulliselta värinsä puolesta eikä se oo kovin makijaakaan. Siementen joukkoon oli kaiketi lisätty hieman tomusokeria tai jotaki muuta jauhomaista makeutusainetta. Ei selevinny tuoteselosteesta ku seloste oli vaan unkariksi ja saksaksi kirijotettu.
Tein kaks taikinnaa, tavallisen nisutaikinan ja glutteenittoman. Pitihän mun itekki saaha maistaa tuota mönijää, onko se niin hyyvvää mitä kokki sannoo sen olevan.
Kokille leivon pitkän nisupötkön, ihtelle pikkusia kierrenisuja. Unikonsiemenet oli aika hauskan makusia nisun sisällä, ehkä sais olla täyte hitusen makijampaa...mulle. Kokki taas tykkäs just sen takia ku nisu ei oo liijan makijaa. Makuasijat on makuasijoita. Seuraavaan täytteeseen taijan lorahuttaa joukkoon vähä hunajaa. :)
Kokki selas nettiä ja löysi sieltä ohojeita. Nisu on perinteinen Unkarilainen jäläkiruoka nimeltään Bejgli.
http://thehungariangirl.com/2012/11/17/hungarian-poppy-seed-walnut-rolls/
http://www.keittotaito.com/bejgli.html
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Suru
Suru Suru laskeentuu ylleni kuin viitta, eikä muulle oo tillaa. Se täyttää syvämmen ja mielen, irrottaa itkun kielen jopa niin, että hengit...
-
Lyhentykköön tie askeltesi alla. Olokoon tuuli myötäinen matkallasi. Paistakkoon aurinko läpimästi kasvoillesi, lagetkoon saje pehemiä...
-
Mennee nämä mun hommat ihan Pelle Pelettoman hommiksi ku alon värkkäämään jotaki aivan hullunkurista juttua. Mää en oo vielä niin kehittyny ...
Mekin ollaan kyllä Unkarissa käyty,mutta ei olla törmätty moisiin herkkuihin. Niinkuin olisi kääretorttu.
VastaaPoistaErikoinen tuo Unkarilainen pulla, mutta varmasti hyvää.
VastaaPoista