maanantai 1. huhtikuuta 2013

Haarukkapitsiä

Vuosien varrella kertyy langanjämiä aikalailla.
Yhtä väriä ku ei oo kovin palijua niin joutuu aina vähä miettiin että mitähän mukavaa jämistä keksis tehä. Heräs mielenkiinto kokkeilla miten mahtas onnistua haarukkapitsisen tunikan tekeminen. Mittään valamista mallia ku ei ollu mistä olis kahtonu miten pittää tehä. Malli oli vaan itellä pääsä, joten siitäpä sitä sitte vaan tekkeen.
Alotin työn tekemisen alimmaisesta pitsiraijasta. Jokkainen pitsiraita virkataan ensin erillisenä kappaleena mikä sitte yhistettään aina edelliseen raitaan. Haarukkapitsisä tehhään lenkalenkkejä jotka sitte virkkaamalla yhistettään toisiinsa. Jokkaisen haarukkapitsin jäläkeen on virkattu " simpukkakierros" jota tehesä samalla sai kiinnitettyä haarukkapitsin lankalenkit.
Työn edetesä ylös päin vähensin lankalenkkien määrää että sain tunikasta sopiva kokosen. Lankalenkit vennyy tosi palijo joten aika heleppo oli mallia työstää. Kaula-aukkua ja käjenteitä huolitellesa huomas sen vaikeuven miten palijo pitsi anto myöten. Huolittelin reunat rapuvirkkauksella jotta niistä tuli riittävän napakat.



                                                    
Tämmösellä härvelillä tein haarukkapitsin. Virkkuukoukulla virkataan kaks kiinteetä silimukkaa tuohon lankalekiin jonka jäläkeen härveli pyöräytettään ympäri. Lanka kiertyy reunasa olevan puikon ympäri johon muovostuu lankalenkki. Sitte taas virkataan kiinteet silimukat, pyöräytettään, virkataan, pyöräytettään... niin kauvan kunnes riittävä määrä lankalenkkejä on kertyny härveliin.
http://www.youtube.com/watch?v=kRPSFc8ts_g&feature=share&list=PLC56A2A19803AE913

Lenkit irrotettaan härvelistä ja ne virkataan kiinteillä silimukoilla toisiinsa kii, joko kaks tai yks lenkki kerrallaan, sen mukkaan millasta kuvioo haluaa tehä.
Helemasa tein kaks kerrosta siten että virkkasin aina kaks lenkkiä yhteen, muisa raijoisa virkkasin yhen lenkin. ( kahtoppa ylempiä pikkukuvia saatat huomata eron )

6 kommenttia:

  1. Tulipa komea. En ole koskaan tuota virkkauta kokeillutkaan.

    VastaaPoista
  2. Olet kyllä taitava! Hyvännäköinen tunika.

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunis. Värit sointuu hyvin yhteen. Jotkut osaa :)

    VastaaPoista
  4. Mulla meni tuo sun selostuksesi yli kuin Vaasan kone. En tajua miten jollain ihmisellä riittää a)taito ja b) ennenkaikkea hermo tehdä jotain tuollaista. Komea on tunika mutta en vieläkään tajua simpukkalenkeistä ja haarukkapitseistä yhtään mitään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no pittää vissiin yksityistuntiopetusta jollakikonstilla järijestää. :) :)
      Eipä silti, ei sitä tajua ittekkään kaikkee. Ja mitä hermoihin tullee niin, olisko se vähä sillaitte että mikä juttu oikeesti kiinnostaa ja innostaa semmoseen kai sitä riittää hermojaki?
      Onko sekkään sitte kauheen vaaralliasta vaikka välillä hermot mennee kunhan muistaa hakia ne takasi etti ihan iliman jää. *wirn*

      Poista
  5. Todella magee idea... ostin tuollaisen, ja kokeilinkin, mutta en saanut sitä ulos ilman että olisi mennyt solmuun ja kierteille, puhumattakaan siitä, että olisin ymmärtänyt jotenkin liittää toisiinsa...

    Kaunis on tunika!

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...