maanantai 11. maaliskuuta 2019

Seinät kertoo talon tarinaa

Lauvantaina oli kiva päivä ku vaariki pysty olemaan mukana työntouhusa. Kartanokamarin seiniä putsattiin ja laitomma ulukoseinään tuulensuojalevyä.
Kamarin ja tuvan väliseinäsä oli vielä osaksi vanahat halteksit ja tapetit paikoillaan. Ne päätettiin repiä irti ja kahtua millanen hirsiseinä sieltä alta mahtaa palijastua. Olisko se sen verran hyvä jotta sen vois jättää näkösälle. Halteksilevyn altahan palijastu muutama kerros tapetteja.


 Oven ja pönttöuunin väliseltä seinältä löyty mielenkiintosta tietua.
Halteksin alta palijastu ruskija kukkakuvijoinen tapetti ja sen alla oli vanaha sanomalehti. Lehen reunasa näkkyy vuosiluku 1890, mikä kertoo siitä, että lehen alta löytyvä sininen kukkatapetti on laitettu palijo aikasemmin.
Tuo sininen tapetti on tuon huoneen ensimmäinen tapetti ja se on liimattu suoraan hirren pintaan. Voinee olettaa, että tuollonki on ymmärretty, että vasta tehyn hirsitalon seinään ei voi tapettia laittaa ennen kuin seinä on muutaman vuojen laskeutunu.
Jos tällä kaavalla laskis, niin vois olettaa sinisen tapetoinnin tapahtunneen joskus 1880 tienoilla ja talo vois olla rakennettu joskus 1875.

Äiti-Eeva kerto, että hänen isoisän isä Juho (s. 1815, k.1864 ) oli ennen kuolemaansa hommannu kaikki talovärkit tontille. Tuomas Juhonpoika, äitin isoisä, joka on syntyny 1855 ja on ollu alle kakskymppinen ku on alakanu rakentammaan talua. Eli nuista vuosiluvuista voijaan päätellä, että talon rakentaminen on ollu joskus 1870- 1875 vaiheilla. Se laskuoppi menis yhteen tuon tapettilöyvön kans.

Niin vanahaa ku tapetti onkin, on se säilyny joisaki kohin tosi hyvin. Oven päältä löyty ehyttä tapettia ja se jätetään näkösälle, ompahan mukava muisto mennyttä aikaa kamarinki seinäsä.Toiseksi palaksi jätetään näkyviin myös pala sinisen päällä olevaa ruskijaa tapettia. Sen ruskijan taustaan on liimattu / tarttunu se sanomalehti vuojelta 1890.



5 kommenttia:

  1. Tillä on mielenkiintoinen projekti. Voi kun nuo eti kerrokast osaisivat kertoa aikansa tarinan, mutta itse voi sitten kehitellä ajanjuoksun tarinaa. iso urakka teillä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä tekemistä mutta tehhään sitä mukkaa ku ehitään. Ei oo kiirettä homman kans.

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoista. Tuttava teki taulun seinästä löytyneistä vanhoista tapeteista. Ihana projekti teillä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää päällystin yhen pienen lipaston tapetin palloilla. Seinään aateltiin tehä taulu laittamalla kehykset tapettien reunaan.

      Poista
  3. Kaunista seinäpaperia ja hieno hirsiseinä löytyi. Nuo vanhat sanomalehdet on mahtavia. Ties mitä sieltä vielä löytyy.Itse löysin kotitalosta paljon nuoremman itseni viestejä ja se tuntui uskomattomalle, en muistanut yhtään että olisin remontin aikana sinne mitään kirjoittanut:)

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...