perjantai 10. maaliskuuta 2017

Jo 80 vuotta vanha - ja hyvässä kunnossa edelleen! Singer 66K.

- vaari kirijottaa ny -

On se vaan tuo vaimo melekonen tinkaamaan! Ajattelehan, että kun kirpparilla oli myynnissä ompelukone ja sillä oli ollut lähtöhinta 80 euroa, niin mummeli meni ja tarjosi siitä 20 euroa. - Ja kaupat syntyivät!

Melekeen vielä enemmän ihmettelin, kun kannettiin Singeri kotiin, niin paljastu, että sehän on jo 80 vuotta täyttänyt viime elokuun viides päivä ja vielä toimii kuin nuoret aivan.

Tuo syntymäpäivä selvisi siitä, että koneessa oli sarjanumero EA678513.

Singer kun on ollut niin fiksu, että on laittanut iät ajat koneisiinsa sarjanumerot ja joku toinen fiksu taas on listannut ne numerot nettiin. Sieltä sitten selvisi, että tämä kone on syntynyt Singerin Kilbowien laitoksella 5.8.1936. Malli on tarkalleen Singer 66K ja sähkömoottorilla varustettu. Se on aikansa pöytäkone, eli siinä ei ole vanhoista Singereistä tuttua jalkaosaa, vaan ainoastaan pieni puinen laatikko,
jonka päälle kone on asetettu. Siten se on ollut mukavasti siirrettävissä asunnossa sinne missä on tarvittu ja säiltykseen se on mahtunut komeron hyllylle. Kunhan vain hylly on kestänyt - muoviosia kun tässä ei ole käytetty, niin kone painaa 14,5 kiloa.

Tuo Skotlannin Kilbowien Singer-tehdas olikin melkoinen laitos. Sanovat, että sen toiminnan aikana 1884-1943 siellä valmistettiin yli 36 miljoonaa ompelukonetta. Tahti oli noin 13000 ompelukonetta / viikko.

Mummelihan tietysti otti uudella koneellaan koeajot ja totesi, että hyvin toimii. Tikki on kuulemma tosi hyvä ja kone ompelee niin silikkiä kuin paksua samettiakin.

Tämä 66K on kohtuullisessa kunnossa myös koristelunsa osalta - ei täydellinen, mutta käytössä kuluneen kaunis silti. Koristelu on nimetty Lotus-kukan mukaan.
 Se yllättää, että niinkin jokapäiväiseen vehkeeseen kuin ompelukoneeseen on satsattu niin paljon kauniita yksityiskohtia sulostuttamaan
 kotiompelijan päivää.
Nyt kun työn ja valmistamisen puolesta kauneutta voisi ripotella sinne ja tänne paljon helpommin, niin ompelukoneetkin ovat pelkkiä muovilaatikoita ilman mitään extra yksityiskohtia.
 Siinäpä siis mummelille uusi kone. Aikoi sen öljytä, puunata ja ottaa käyttöön. Ja tarvittaessa varaosia löytyy muuta kuin netistä tilaa. Ihan totta!
Tässä muutama linkki vanhojen Singer-koneiden omistajille:

Tästä Singerin lisäosia.

Tästä löytyy vanhan koneesi syntymäpäivä.

Ja täältä vaikka mitä singerismiä.

Vanhaan Singeriin rakastuneiden juutuupit. 
9 kommenttia:

 1. Mulla oli joskus tuommoinen "laatikkokone" äidiltä lainassa, taisi olla äidille tullut mökkikaupan mukana...hyvin toimi sekin... en tiedä missä lienee nykyisin.

  VastaaPoista
 2. Tämä on hieno peli ja halvalla saitte! Näitä on sen verran vielä liikenteessä nyt kun mummot on kupsahtaneet, etteivät vielä ole hinnan kiroissa. Itsekin olen kuvannut ihan samanlaisen kaunottaren, teki mieli ostaa, mutta mulla on polkusingeri niin ei viitsinyt,

  VastaaPoista
 3. Tuohan olisi upea löytö muutenkin, mutta kun se vielä toimiikin! Kiitos muuten noista linkeistä, ne aion katsastaa, sillä kiinnostaa oman löytöni ikä myös. Siitä kuva tässä: http://vaaranlaella.blogspot.fi/2017/01/ompelua-sivuten.html

  VastaaPoista
 4. Olipa kyllä hyvin huudettu hieno kone! Kyllä tuolla ihan mielellään jo ompeleekin. :)

  VastaaPoista
 5. Enpä ollut tuollaista vanhaa pöytämallista Singeriä nähnytkään, ainoastaan niitä jalallisia. Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista, näitä on kiva lueskella.

  Kone on kyllä hyvä löytö. En oo vielä ehtiny huoltaa sitä, mutta kunhan ehin niin sitten on mukava kokkeilla miten se ompellee ohkasia kankaita. Ja ohan tuo koriste-esineenäkin kaunis, ellei ommella sittä viitti.

  VastaaPoista
 7. Kyllä on komee peli! Todellinen löytö. Ja niinhän se on, että vanhassa vara parempi. Arvatko kuinka monta nykykonetta on voimissaan vielä 80 vuoden jälkeen!

  VastaaPoista
 8. Minullaki on pari tuollasta Lotus singeriä. Toinen pöytämallinen Y4251048 sähkömoottorilla ja toinen mallia kaappi F5800369. Ja onneks olkoon löydöstä, nuo on hienoja pelejä.

  VastaaPoista
 9. Ps. Noihin kahteen lotus singeriin. Mun nimi on kaitsu.

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Vinttikamari

 On ollu usijampi sajepäivä, sillohan on hyvä tehä sisähommia. Alotimma remppaamaan vinttikamaria niin saahan seki kunnostettua.  Sillo ku m...