Maanantaina ehin aukasemmaan Singerin ompelukonneen ja kahtommaan sen sisuksiin millasesa kunnosa se oikeen on. Irrotin konneen puisesta loojasta ja nostin pöyvän päälle kylijelleen.
Suihkuttelin olijyä pintoihin. Harijasin pensselillä pieniä osia ja reivulla pyyhin laajempia pintoja.
Pikkunen pensseli oli mainio apuvälinen mutkasten ja kiemuraisten osien puhistukseen.
Kaikki osat, nippelit ja nappelit on tehty metallista. Sempä takia tämmöset konneet kestääki vuosikymmeniä. Ovat ihan toisenlaista laatua mitä nykypäivän konneet.
Näistä koristelluista metalliosista mää tykkään, ne tekkee konneesta niin persoonallisen.
Paininjalan alapuolella oleva syöttäjän hampaimisto on saanu josaki vaiheesa hieman kosteutta, siihen on tullu muutama ruostetäplä. Ihan kokonaan en saanu ruostetta lähtemmään mutta suurimman osan kuitennii. Suojalevvyyn on neulankärki teheny pieniä koloja, vaan eipä nuo ompelua taija haitata.
Osat paikalleen ja testaamaan.
Reilu 20 vuotta sitte lahajaksi saatu Husgvarna on kaivannu huoltua jo pitkään. En oo vaan vihtiny alakaa aukommaan ja puhistammaan sitä vaikka oon huomannu, että jotaki ongelmaa siinä on. Syöttäjä on vetäny kehenosti, eikä oo aina oikeen ompelu lähteny alulle. Neula on jääny jankkaamaan sammaan kohtaan ja on joutunu auttelleen vetämällä kankaasta jotta pääsee liikkeelle.
Syy siihen miks kone on juonitellu palijastu ku aukasin sen. Järkytys! Mieletön määrä pölyä ja yks nuppineula puolapesäsä. Saa kai sitä sitte ihimetellä miks kone ei oikeen toimi.
Puhistuksen ja ölijyämisen jäläkeen konneet toimi moitteettomasti. Kyllä mummelin ny kelepaa surruutella.
Moro, olipa ihanat tikkausäänet sun Singerissä, aah, sellaiset miettivät,viipyilevät...Kannustit minuakin tarkkailemaan jospa kierrätyksestä tai muualta samanlaisen löydön saisi tehtyä. Kotonani oli samantapainen pöytäSinger, se joka taitettiin kannen alle ja jossa oli metallijalkainen poljin. Säästi pitkän pennin (n. 100€ kun itse huolsit Husqvarnasi)
VastaaPoistaJust noin se kone täytyy huoltaa!!
VastaaPoistaUseimmissa kodeissa se jää huoltamatta ja sitten jos joku sen huoltaa, niin mies, mutta sinähän osaat nuokin hommat!! :D
siusiuxx
Niin, mutta työnjohto täytyy olla hyvä ja ajantasainen. Sen puolen ompelukoneiden huollosta tietysti minä tein tälläkin kertaa. Otin myös osani huoltotyön stressistä, siis kuuntelin avoimin korvin "ääh, voi voi!, hankalaa!kerta kaikkiaan! yms huoltotyön sivuääniä. Keitinpä vielä kahvitkin huoltonaiselleni ja silitin poskea rohkaisuksi. Jokaisen osaavan naisen selän takana seisoo hänen miehensä tukevasti rohkaisten ja näkemyksellistä apuaan antaen. Niin se on Timo!
VastaaPoistaTäydellinen vastaus Esa, vaikka tarkoitus ei kommentissa ollut sinua osoittaa sormella. :D
PoistaHuoltojoukot ovat monesti tärkeämmässä roolissa kuin osaa edes ajatella. Tärkeää on myös antaa puolisolle tilaa koettaa, oppia, sen taidat myös taitaaa.
Hyvä kun tuommoista osaa ja on kiinnostusta ja taitoa siihen:) Nuo hommat olisi rahalla teetettynä maksaneet jonkin verran... Nuorena tyttönä minulla oli jonkin verran intoa ja kiinnostusta rassata äidin 60-luvun sähkö-Singeriä. Omien koneideni putsailu on jäänyt kovin vähiin.
VastaaPoistaHei! Sinulla näyttää olevan samanlainen saumuri kuin minulla, brother Lock-526. Selvitän, että onko siinä differentiaalisyöttöä, jota tarvisin poimuttamiseen, mutta vaikuttaa siltä, ettei saumuripahasesta sitä löydy. Eikö olekin näin? Muuten ihan kelpo vehje. Olen saanut koneen suvulta kiertopalkintona, eikä koneen ohjekirja ollut paketissa mukana. Selvitin netistä koneen ohjekirjaa, mutta se koskee uudempia malleja, joissa niin ikään differentiaalisyöttö on olemassa.
VastaaPoista