sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vielä vähä singeristä, Singer 66 K

Kyllä Singeri on vaan yliveto ompelukoneitten joukosa. Se kulukee tasasesti ja suoraan kuin höyryjuna, eikä jää jumimaan minkään moiseen saumakohtaan. Vaan saattaapa sitä Singerillekkin näköjään sattua kummia. Minäpä kerron.
Yks päivä olin ompelemasa ku vaari huusi mua kahaville. Mää jätin ompelut kesken ja lähin juomaan kupposen kahavia. Istuttiin kahavipöyvän ääresä, ku ykskaks alako kuulumaan kummallinen ääni.
Aattelin ensin, että levysoittimestako tuommonen ääni lähtee.
Ääni voimistu ja voimistu ja viimmen me lähettiin juoksujalakaa vaarin kans kahtommaan, että mistä se ääni oikeen tullee.
Sehän tuli mun työhuoneesta. Singeri oli innostunu oikeen tehoompeluun. Kone hakkas tuhatta ja sattaa ja moottori piti melekosta ääntä. Polokimesta nousi musta savu ja huoneesa haisi palaneen käry. Siinä hötäkäsä sen verran häkellyttiin, että yritettiin ettiä konneen kylijestä virtakatkasinta vaan eihän siinä semmosta oo. Viimmen tajusin vettää johon irti pistokkeesta, johan hilijeni Singeri.
Oli se polijin niin palijo kuuma, ettei siihen palijain käsin pystyny koskemmaan, piti ootella että jäähtyy. Kyllä oli varijelusta ettei lähetty mihinkään kotua, ois saattanu kärähtää vähä enemmänki tavaraa. Eipä tuota osannu ajatella, että kone ihtekeseen lähtee päälle. Enkähän mää käyny muutaku välisä kahavilla ja ompeluhomma ois jatkunu sen jäläkeen.
Ny ei jatkunu, polijin oli sökö.

 Polokimen kondensaattori hajos, sisukset purkaantu ulos ja siitä tuli se paha haju. Irrotin osan, otin kuvan ja lähetin pojalle joka tietää sähköhommista vähä enemmän mitä mää. Hän osas sanua ja neuvua miten polokimen saa kuntoon. Poika laitto mulle uuven kondensaattorin jonka laiton paikolleen, ja niin alako Singeri taas toimimmaan.


Uus kondensaattori on komijan keltanen eikä ollu hinnalla pilattu. Makso alle euron.


 Singerin loojasta löyty lisäosa jollasta en muista ennen nähäneeni, paininjalaka jolla voi ommella siksakkia ja koristeompeleita.
Pitänee joskus ommella joku kassi mihin tekkee koristeompeleita niin tullee tutuksi tuokin härveli. Nuitten kiekkojen vaihto ny ei oo kummonen homma, mutta paininjalan laittaminen paikalleen oli työläs. Sitä pittää reenata.4 kommenttia:

 1. Olipas jännä juttu ja todella hyvä ettette olleet kauempana.

  VastaaPoista
 2. Kyllä oli varjelusta teillä siinä.

  Kondensaattori on aikalailla yleisin osa mikä sähkölaitteista hajoaa, helppo korjata. :)
  siusiuxx

  VastaaPoista
 3. Hui, onneksi ei ehtinyt käydä pahemmin! Toivottavasti kone nyt toimii kuten kuuluukin. Tuollaista koristepaininjalkaa en ole minäkään nähnyt. Äitini sähkösingeriin kyllä kiekkoja sinne yläosaan nuorena vaihtelin, ja siinä oli siksakkiekkokin. Montakohan niitä lie koristekiekkoja alunperin ollut, enpä enää muista. Mutta vielä kysymys, mistä tästä nyt kätevimmin pääsis näkeen noita vanhempia juttuja, kun olisin kattonut sitä singeriä nyt tässä samalla uudestaaan?

  VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Fillari

 Oon ajellu työmatkoja äitin vanahalla fillarilla. Sen kunto on päässy vuosien varrella rapis- tummaan, on tullu vähä ruostetta pintaan ja k...