-vaari kirjottaa nyt-
Kahvikoukku ja Aerobie Aeropress
Elämäni voi jakaa monellakin rajapyykillä kahteen osaan.
Yksi sellainen on elämä ennen ja jälkeen kahvin löytämisen. Niin kauan kuin
luulin kahvin olevan vain kostariikaa ja juhlamokkaa, niin kahvi ei herättänyt
minkäänlaisia intohimoja. Muutos kahvielämässä sai alkunsa muutama vuosi sitten
kun Petri pyysi minua aamukahville. Rieskan, voin ja savuhirven kyytipojaksi
oli tietysti omenamehua ja kahvia. Se kahvi oli Petrin työmatkaltaan rajan
takaa tuomaa mörkkiä, joka oli ensi näkemältä niin mustaa, että mieleen tuli
kahvi, jota jouduimme velipojan kanssa juomaan Norjaan suuntautuneella nuoruuden
polkupyörämatkalla.
Liekö se oli Övertorneån tienoilla vai missä, kun vesisade
yllätti meidät pyöräilijät ja parkkeeasimme tienvarteen isojen puiden alle
suojaan. Puut olivat punaisen pikkumökin pihan laidassa ja kävi niin, että
kohta kuistin ovi aukesi ja portaille ilmestyi
lyhyenläntä joulutontun näköinen ukkeli.
– Sajettako pitelette siinä?
Ei kauaa tarvinnut jutella kun jo istuimme velipojan kanssa
ukon tuvassa kahvipöydän ääressä. Edessämme pöydällä oli sinisissä
emalimukeissa mustaakin mustempaa kahvia, joka oli niin sakeaksi keitettyä,
että lusikka melkein pysyi pystyssä keskellä mukia. Oman äitimme keittämään
Katriina-kahviin verrattuna ukon kahvi oli melekoista mörököllikahvia. Vaan
juotavahan se oli ja vieläpä kiitellen ukon vieraanvaraisuudesta. Sitä
kahvittelua ja kahvin sakeutta olemme sitten muistelleet vielä
vuosikymmenienkin jälkeen.
Petrin keittämä mörkki aamukahvi oli maultaan pehmeää ja
täynnä makua. En toki uskalla sanoa, että olisin maistanut siinä suklaan ja
pähkinän maun, mutta silti jo kolmannen kupillisen jälkeen olin koukussa.
Seuraavalla reissulla rajan taakse kävin ICAsta hakemassa muutaman paketin
erilaisia tummapaahtoisia kahveja. Siitä se alkoi kahvin löytämisen jälkeinen
elämä.
Tänä aamuna keitimme vaimon kanssa kahvit Gevalian Monsoon
–kahvista. Se on hyvällä tavalla
järisyttävän vahvaa niin väriltään kuin maultaankin. Pakko on kuiten sanoa,
että tämä ei ole ehkä paras ensikertalaisen valinta vahvojen kahvien maailmaan.
Saattaa nimittäin olla liiankin vahvaa ja liiankin paljon kahvilta maistuvaa…
mutta hyvää on ja koukuttaa kyllä jo kolmannen litran jälkeen.
Aamukahvit keitimme pressopannulla, mutta aamupäivän kahvit
keitin itselleni Aeropressillä.
Monsoon
on tosiaankin niin mustaa, että siihen minun on laitettava maitoa. Niinpä otin
maitopurkin jääkaapista ja lorautin kahviin loivennuksen. Pannessani purkkia
takaisin jääkaappiin, huomasin, että olin lorauttanut kahviin piimää.
Ensin meinasin kaataa kahvin suoraan viemäriin, mutta sitten
tuli mieleen, että enpä ole piimäkahvia koskaan juonut. Sekoitin piimän ja
kahvin ja aika lailla epäillen maistoin. Kävelin kuppi kourassa olohuoneeseen
ja istuin tukevasti. Otin toisen hörpyn piimäkahvista ja totesin, että tähän
kahviin piimä sopii oikein hyvin. Pitääpä tarkistaa mitä piimää se oli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)