keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Nivelet kuntoon kyykkimällä

On olemasa monenlaisia neuvoja ja ohojeita siihen miten voi hoitaa ja huoltaa kroppaansa. On heleppoja ja vähemmän heleppoja konsteja ja systeemejä. Vähemmän heleppoja lienee sellaset harijotukset joitten suorittamisseen tarvii ensin ostaa välineet, laittaa ne paikalleen, lukia käyttöohojeet, kahtua opetusvideo ja yrittää suoriutua liikkeistä annettuja ohojeita nouvattaen.

Heleppoja on ne harijotukset joihin ei tarvi mittään erillisiä välineitä. Ei tarvi muutaku halua ja tahtua alakaa tekemään .
Syvä kyykky on heleppo. Siihen ei tarvi muuta ku vähä aikaa. Yhellä kertaa ku ei tarvi kyykkiä kovin pitkää aikaa, vaan kyykkimistä voi tehä pitkin päivää.

Fysioterapeutti Matti Melanen sanoo: " Nivelet on rakennettu liikkumaan määränsä mukaan. Jos tuota määrää ei käytetä, joku kohta nivelessä alkaa ennen pitkään panna vastaan. Nivel on terve juuri silloin, kun se tekee sitä, mihin se on tarkoitettu."

Sempä takia syvä kyykky on erittäin hyvä asento koska se vaikuttaa selekään, lantioon, nilikkoihin ja poloviin. Kokkeileppa vaikka. Pikkusen voi ens alakuun kiristää vaan mitäpä se haittaa, josakihan se venytys täytyy tuntua. Mitä alemmas takapuolensa laskee sitä enemmän kiristää.

Syvä kyykky ei oo mittään pylly pystysä pyllistelyä. Takapuoli pittää olla mahollisimman allaalla. Jos eka kerralla takapuoli jää kymmenien senttien päähän laattiasta ei kannata masentua. Yrittää uuvestaan ja koittaa olla vähä pitemmän ajan kyykysä niin allaalla ku suinkin kärsii olla. Pikkuhilijaa alakaa kiristävät jänteet, nivelet ja nivuset antammaan periksi ja kyykky syvenee.
Toki pittää muistaa, että kroppaa on hyvä rasittaa mutta jos asento tuottaa kipua, sillon on höllättävä ja oltava kyykysä just sen verran mikä tuntuu mukavalle.
 

Lopuksi muutama Matti Melasen ohoje; tavoitteena rento lepoasento.
 ( lainattu lehtijutusta)

* Aseta jalat vähän lantioita leveämmälle. Etsi oma luonteva haara-asentosi.

* Säädä varpaiden aurauskulma itsellesi sopivaksi. Kyykkiminen on luultavasti helpompaa, jos varpaat osoittavat hieman ulospäin.

* Jos kyykky tuntuu hankalalta, tai meinaat kaatua taaksepäin, laita harjoitusten alussa kantapäiden alle kirjat korokkeeksi. Vähennä korotusta, kukn kyykky alkaa sujua.

* Pidä selkä rentona, älä kökötä suoraselkäisenä kuin painonnostaja.

* Aloita pienestä ja pidennä kyykkimisaikaa vähitellen.

* Ota kyykkiminen osaksi päivittäistä tekemistä. Kyykyssä voit esimerkiksi juoda kahvit, odottaa bussia, pestä hampaat, puhua puhelimeen ja katsoa uutiset.

* Istumatyöläinen: Voit myös tehdä töitä kyykkyasennossa! Nosta silloin tietokone vaikkapa pienen laatikon päälle.

* Mitä helpommaksi kyykkiminen muuttuu, sitä enemmän sitä voi myös ottaa käyttöön arjessa. Mitä enemmän kyykkiminen tulee tavaksi tehdä asioita, sitä vähemmän se kaipaa harjoittelua.

Mukavia kyykkimishetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Suru

 Suru Suru laskeentuu ylleni kuin viitta, eikä muulle oo tillaa. Se täyttää syvämmen ja mielen, irrottaa itkun kielen jopa niin, että hengit...