keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Villasta langaksi

Viime viikon ku olin pohojanmaalla käymäs niin yks päivä velipoika laitto viestiä että tulukaapa kahtommaan keheräämölle miten tehhään villalankaa. Velipoika assuu kotitilalla vaimonsa kans ja kasvattelevat sielä lampaita joista saavat villaa keherättävksi ja lihaa myytäväksi. Asiakkaat voivat lähettää villoja keheräämölle ja paluupostisa saavat villansa lankavyyhteinä takasin.
 Mehän siskon kans innostuttiin heti lähtemään kahtoon sitä hommaa, saatiin sopiva tauko siivoustouhuihin. :)

  Kaikki villa mikä keheräämölle tullee se pestään ensin. Pesun jälkeen se kuivatettaan jonka jäläkeen se voijaan alkaa karstaamaan. Karstauskoneeseen villa syötettiin käsin tuosta puuritilää pitkin jolloin villa joutu pyörivien karstausrullien välliin. Toisesta päästä konetta karstattu villa tullee ulos läpikuultavana levynä ja kiertyy eesä olevalle rullalle.








                                                                         
Villarulla nostettiin seuraavaan karstakonneeseen, mikä taas pyöritti villaa karstojen läpi aikansa. Karstojen jäläkeen oli koneesa pyörivä rulla joka erotteli villalevyn tuuman levysiin ossiin. Tuuman levyset soirot kun kulki tuon punasen osan läpi niin tuuman soiro olikin kaventunut puoleen senttiin.  Koitin kahtua mitä ne nuo punaset levyt tekkee. Ne liikkuvat eestaas, ei langan suuntasesti vaan poikittain lankaan nähen, jolloin villaan syty todella löysä kierre. Se sai aikaan se että villakuitu tarttuu kevyesti kiinni toisiinsa ja siitä syntyy hahtuvalanka. Hahtuvalanka kiertyy littanoille kiekkoja muistuttaville kerille. Tuommosia kiekkoja näkkee käsityöliikkeissäkin olevan myynisä. Tästäpä hahtuvasta sitä voi jo töppöisä alakaa kutomaan.


                                                                         
Se vaihe että hahtuvasta saahaan lankaa olikin perin mielenkiintonen operaatio. Konneesa on hylpyrää ja pylpyrää monenlaista. Hahtuvalankakerä laitettiin yläpuolella olevaan telineeseen. Siitä laka pujotettaan muutamien mutkien kautta alas puolalle. Olikohan tuosa kolome eri kohtaa mistä lanka kulukee sellasen laitteen läpi mitkä tekkee lankaan kierteitä.  Kyllä pyöri lanka vihaa vauhtia puolalle. Puolien ympärillä oleva metalliosa sääteli lagan korkeutta mihin saakka puolaa se nousee ja laskee. Alussa kehikko teki lyhyttä liikettä, mitä suuremmaksi puola tuli sitä korkeemmalle ja alemmas kehikko nousi ja laski. Konneen toisesa pääsä oli säätönamiskuukkeleita joilla pystyy säätämmään kierteiden kieryttä sekä puolaamista.

Kyllä sitä siskon kans ihimeteltiin ja kummasteltiin että kukahan viisas mahtanu olla hän, joka tuollasen koneen on keksiny tehä. Se kun on niin että tuosa pitää mennä kaikki systeemit justiin ja prikullee kohilleen että siitä tullee lankaa eikä syttyrää.

Laitonpa vielä tuon kuvan mistä näkkee hyvin sen telineen mihin hahtuvalankakiekko laitettaan kun sitä aletaan kangaksi keheräämään.


Keheräämön kotisivuille voi tutustua osotteesa: http://www.kehraamochristina.fi/

Mukavaa tätä päivää!

1 kommentti:

  1. Pääsinhä sitteki kommentoimaa. Tekijälle toi on arkee, mut sivulliselle 'salatiedettä'. Kiva ku näytit tuonki meille!!

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

  Joulurauhaa, joulurauhaa sitä kaipaa maa, jotta ihimiset sais pelotta vaeltaa. Rauhanruhtinas, joulun Herra antaa rauhan ja ilon sydämeen ...