maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ny meni ihan nypläämiseksi ....


 Siitä se alako. Nypläysmalli ja nypylät esille. Nypylät on puisia puupulikoita joiden toises pääs on tila langalle ja alaosas on sitte pyöreähkö tai soikeahko mulikka jonka avulla nypylät pyssyy paremmin sormien välisä työtä tehesä.

Nypläys perustuu parityöskentellyyn. Pari muodostuu kahesta nypylästä jotka ovat kiinni samasa langasa. Pieniä töitä tehtäissä lankaa kierretään nypylöihin sen verran kuin olettaa tarvihtevansa. Jos taas tekkee isompaa työtä lankaa kierretään niin palijo kuin nypylään mahtuu. Langan loppuesa keritään nypylään uus lanka joka liitettään edellisseen lankaan pienellä sidossolmulla.

Mallipohoja mikä tulee nypläystyynyä vasten on valmiiksi reijitetty. Toinen malli ( mustavalkonen) on malli mistä näkkee mihin kohtaan tullee kierteet, koko lyönnit, liinalyönnit ja puolilyönnit. Näillä erilaisilla lyönneillä syntyy erilaisest kuviot joilla saahaan haluttu ilime ja kuvio koko nypläystyölle.
Mulle sattu alusa pieni virhearviointi kun mallin alareusasa luki että tarvitaan 46 paria, aattelin että no eihän noita niin palio oo, hyvin mahtuu tyynyllä työn tekkeen.
 Mutta, parihan muodostu aina kahesta nypylästä joten kun 46 kertoo kahella lopputuloksena olikin 92 nypylää. :)
Käytän tuollasia kangaspalasia nypylöitten välisä joilla erottelen aina tietyt nypylät erilleen. Sitä mukaa kuin työ etenee siirrän toiset nypylät sivuun ja voin ottaa toiselta laitaa nypylöitä käyttöön. Nyplätesä joutuu seuraamaan mallia koko ajan, sillä työ ei etene ellet tee sitä just oikeesa järijestyksesä.
Esimerkiksi tuosa työsä, keskellä olevaa kuvioo ei voiut aloittaa ennen kuin olin teheny yläreunan valamiiksi ja oikean kuluman lehtikuvion. Ylhäältä tulevat langat yhistyy keskikuvioon ja erkanevat kohti sivuja kun keskikuvio on valamis. Mielenkiintosta !Tähän saakka on päästy . Keskellä olevan ristin ympärille piti tehä monta pientä "mantelia", ähh ku ne on työläitä tehä. Manteli tehhään kahella parilla. Yhtä lanka kirretään ja pujotellan muiden kolmen välistä. Molemmilla käsillä pidetään reunimmaiset kaks lankaa kireellä, keskellä  kulkee yks lanka. Yhtä nypylää " kudelankaa" kuljetetaan eestaas oikeelta vasemalle pujotellen vorotellen lankojen alta ja päältä. Kiristämällä sivulakoja saa matelin leveyden sellaseksi kuin haluaa. Mantelin pituus kun on riittävä lopetaan sen tekminen pujottamalla kudelanka kaikkien toisten alta jolloin muodostuu silimukka. Nypylä silimukasta läpi ja kiristys, se on siinä  Johan oli yksinkertanen ja varsin seleväsanasesti selitetty tekotapa. heh.. Mut sinne päin.
Kato netistä Mr. Googlesta tarkemmat ohojeet niin voti arvioija menikö mun selostus miten palijo huti. :)

Tämmöstä puuhastelua täälä !

3 kommenttia:

  1. Hiano o lopputulos. Ei mun aivokapasiteetti riittäs tollassee ja kärsimättömyyelki taitas olla osuutesa.

    VastaaPoista
  2. No joo kuhan saan täysin valamiiksi nii katotaan sitte mikä siitä tuli. :)

    VastaaPoista
  3. hei olis mantelin harjottelu menossa mutta ei onnistu olisko tarkempaa neuvoa ?

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

No nyt kukkii

 Siunattua juhannusta!