torstai 10. tammikuuta 2019

Vanhustenhoitoa ihimettelen

Ei sitä oikeen voi lakata ihimettelemästä tätä yhteiskunnan touhua. Kovasti ollaan tekevinnään hyviä uusia muutoksia, mutta tojellisuuesa jotku asijat mennee entisä huonompaan suuntaan.
Vanahustenhoito, se on yks asija mitä oon ihimetelly ja kummastellu, ehkä senki takia ku työni vuoksi saan olla sivustaseuraaja miten tää systeemi pyörii.

Vanahusten hoitoahan on karkijasti jaettuna kahenlaista. Ensinnäki hoitokojit ja vanhainkojit, joisa vanahukset saa asua ympäri vuorokauven. He saavat ruuan ja hoidon sielä lähellä joten elämä siltä osin on turvattua. Vaikka viime aikoina on ollu palijo keskustelua just siitä, miten huonosti joisaki laitoksisa saatetaan vanahuksia hoitaa ja kohella, ovat ne tapaukset yksittäisiä juttuja, eikä niitten perusteella voija ajatella että joka paikasa ois jotakin ikävää. Hoitokodit on hyvä ja turvallinen asuinpaikka vanahukselle joka ei ennään pysty kotona asumaan.
Sitten on ne vanahukset jotka hoijetaan ja huollettaan heijän kotteihinsa.
Vanahuksen luona saattaa kotipalavelu käyvä kerran tai jopa kuus kertaa päiväsä. Käyntien määrähän riippuu täsin siitä millasesa kunnosa vanahus on, miten palijo tarvii apua ja hoitua.
Kotipalavelun hoitaja ei kovin kauvaa vanahuksen kans aikaansa kuluta, käväsee ja taas mennee.
Olin yks aamu siivoilemasa yhessä paikkaa, ku sinne sattu sammaan aikaan tulemaan aamun käynnille kotipalvelun hoitaja, kello tais olla puoli kymmenen jos oikeen muistan.
Kyssyin häneltä,että monesako paikkaa oot tälle aamua jo käyny, kerto käyneensä kahesa. Kerto myös sen, että yhessä paikkaa hällä mennee tavallisesti aikaa 10-15 minnuttia.
Hoitaja kyseli vanahukselta keitetäänkö kahavia ja puurua. Vanahukselle ei sinä aamuna tuntunu puuro maistuvan mutta kahavi kylläki. Saatuaan kahavinkeittimen ladatuksi hoitaja laitteli aamulääkkeet lääkemittaan ja asetti ne pöyvälle vanahuksen etteen.
Sillä aikaapa se kahaviki oli ehtiny valamistua ja siitä kaajettiin vanahukselle kupillinen.
Vanahus jäi juomaan kahaviansa hoitajan irrottaissa siniset muovipussisuojukset pois omien kenkiensä päältä, hän sanoi heipat vanahukselle, sano tulevansa taas toisella kertaa. Näkemiin.

Olihan se melekonen pikapyrähys minkä se hoitaja käväs, kymmenen minnuttia, ei juuri kauvempaa.
Jos vanahusten kohtaaminen on tällä tasolla, niin eipä oo kehumista, ei todellakkaan. Miten tämä, niin hyvä ja arvokas työ voitas kunnisa ja kaupungeisa saaha sellaseksi, että se ois mielekästä vanhukselle ja työntekijälle.
Mietin sitäki, että miltähän se mahtaa vanahuksesta tuntua ku kotona saattaa päivän aikana rampata viiski eri hoitajjaa.
Taitaapa se olla rahasta kiinni tämäki homma. Tai jos ei rahasta niin ainaki siitä mihin niitä rahoja käytettään. Vai mahtaskohan vanahusten hoitoki olla politiikkaa.
Jotaki muutosta siihen pitäs tulla.

Ja sitähän on  kuulemma tulevaisuuesa tulosa ropotit hoitajiksi.
Niinpä niin, mikäs sen helepompi homma ku ropotti jakamaan lääkkeet ja juttelemmaan mukavia.
Mitäs sitte ne ihimiset tekkee joilta ropotit vie työt??

 Jotenki tuntuu kummalliselta se, että vanahuksen pittää olla tosi tosi huonokuntoinen ennen kuin hänelle voijaan ajatella pääsyä hoitokottiin. Vois olettaa, että vanhus joka on vielä suhtkoht hyväkuntonen saattas tykätä asua hoitokojisa, sais hoitoa ja apua vähä ninku etukätteen, eikä vasta sitte ku ei ennään ite kykene mihinkään.
Jos vaikka siinä vaiheesa, ku vanhuksen luona käy kaks kertaa päiväsä kotiapu, voitas ajatella siirtymistä hoitokottiin, voispa olla monen vanhuksen kohalla hyvä juttu.

Yks vaihtoehtohan olis siinä, että rakennettas uusia, edullisesti asuttavia hoitokoteja jotta ois tillaa mihin vanahuksia voijaan sijottaa. Palakataan hoitajia sen verran palijo, ettei yhen tarvi juosta paikasta toiseen tuli persauksen alla.  Ajatuksena ainaki tuntuu ihan hyvältä... 




7 kommenttia:

  1. Kritisoin myös vanhusten kotihoitoa tai hoidon puutetta! Ihan väärään suuntaan ollaan viety jo monta vuotta.
    Kirjotanpa tähän yhen jutun, joka ei liity tuohon kotihoitoon, mutta sattu sinun ja minun kaupungissa.
    Ei ihan vanhus, mutta huonokuntoinen joutu terv.keskuksen vuodeosastolle(osastolle K) n. puoli vuotta sitten. Osasto on vaihtunut kolme kertaa. Eräänä aamuna taksi oli vienyt hänet kotipaikalleen 25km päähän klo 6 aamulla, jossa asui hänen vanhempi veljensä. Veli oli palauttanu lähetyksen takaisin kyselemättä.
    Asiaa ja miestä alettiin kyselemään, oli ollut sairaalassa, josta oli lähetetty väärään osoitteeseen. Ihmettelen vain sairaalaa, joka herättelee vanhan ihmisen viideltä ja laittaa menemään. Uskon kuitenkin, että asiaa on kysytty, saako tuoda laitokseen.
    Kuntoutusosastot ovat vielä nykyisellään aika monelle säilytyspaikkoja, eivät kuntouttavia.
    Olen ollut aika monella osastolla töissä, joten faktaa löytyy.

    VastaaPoista
  2. Totta varmaan kaikki, jos Luoja varjelisi omin avuin tulemaan toimeen . . mikä on sitten se vaihtoehto, jos...? Ei taida kukaan tietää.

    VastaaPoista
  3. Minä itse olin 33 vuotta vanhus työpaikassa,(nyt eläkkeellä) ja meillä hoito oli
    yötäpäivää hyvää,ei sen parempaa voisi olla, vaikka asukkaat saattoi nimitellä meitä ja haukkua koko laitosta, niin oli se kuitenkin rakkautta sekin, moni sai kuolla kodinomaisessa laitoksessa,elää loppuun asti, omia tavaroita sai olla huoneissä, hyvää kotitekoista ruokaa ja sauna lämpisi aina kerran viikossa, virike toimintaa oli paljon ja ulkoiluun satsattiin, asukkaan pyyntöjä toteutettiin.Äitini on nyt 84v. ja sirastaa parkisonin tautia, hänellä kotona on kaikki apuvälieet, ruoka tulee joka päivä, hoitajat käy 5 kertaa samanpäivän aikana
    myös suihkuttavat, ranneke on hälytystä varten yö ajaksi, en voi sanoa että olis huonoa hoitoa, ei sen paremmin voisi äidilläkään olla, laitokseen hän ei halua, kun misti ja järki on tallella. Se ihminen joka valittaa vanhusten hoidosta, saattaa olla tyytymätön omaan elämäänsä, eikä näe mitään hyvää missään,
    Olen käynyt venäjälläkin monesti, sinne pitäisi valittajat viedä, niin osaisi arvostaa miten hyvin meillä suomessa asiat on, täällä kun ruokaa menee roskiin, saattavat venäjällä vanhukset nähdä nälkää. No tästä tulinyt pitkä, mut mielellään keskustelen ihmisten kanssa...Tervetuloa blogiini, jos et vielä ole, myös autioituneet-talot.blogspot.com, on juttua "juureni karjalassa.

    VastaaPoista
  4. Ne on varmasti yksittäistapauksia, mistä maarit kertoi, inhimillisiä erehdyksiä sattuu jokaiselle, ja kun ei tiedä täyttä totuutta, niin se vie harhaan, ja mustamaalataan koko vanhushoito,
    kyllä varmasti puutteita on, mutta me ihmiset ei olla täydellisiä, meillä on hyvä terveydenhuolto, ajatella leikkauksistakaan meidän ei tartte maksaa mitään, syöpälääkkeet maksaa tuhansia, ei pystyttäisi ostamaan niitä, jos kela ei korvaisi (kokemuksesta puhun)meillä on taitava henkilökunta sairaaloissa...okei

    VastaaPoista
  5. Vastaukseni Pikelle. Tiedän kirjoittamani asian aika tarkkaan, erehdystä siinä oli se, että mies vietiin väärään paikkaan.

    Muuten henkilökuntaa, niin laitoksissa kuin kotihoidossakin on liian vähän. Kotihoidossa pidetään liian huonokuntoisia vanhuksia, jotka kuuluisivat jo hoito/palvelukotiin.

    VastaaPoista
  6. Niimpä,aina on niitä yksittäistapauksia jotka voivat olla todella ikäviä ja heleposti niistä syntyy " mustaleima" koko homman ylle. Moni asia suomesa on hyvin, joitaki asijoita voitas parantaa.

    VastaaPoista
  7. Tuo on kyllä työ, joka pitäisi tehdä arvokkuudella ja muistaa, että niillä vanhuksilla ei välttämättä ole muuta juttuseuraa. Olisi siis hyvä pysähtyä, ja keskustella myös. Meidän tuttu kertoi, että heidän perheen vanhukselle hommataan kotihoito. Toivotaan, että kaikki menee hyvin. https://akson.fi/palvelut/kotihoito-ja-hoivapalvelut/

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Suru

 Suru Suru laskeentuu ylleni kuin viitta, eikä muulle oo tillaa. Se täyttää syvämmen ja mielen, irrottaa itkun kielen jopa niin, että hengit...