lauantai 24. syyskuuta 2016

Yrittäjä vai palkansaaja? Kyllä mua niin harmittaa!

Oon hommannu ihte ihtelleni työtä muutamien vuosien ajan  ja hoitanu palakanmaksun laskutuspalaveluossuuskunnan kautta. Nyt sitte on tullu esille, että näin toimien multa mennee oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

 Viimme aikoina on laskutuspalavelujen kautta ihtensä työllistäminen lissääntyny huomattavasti. Eikä mikkään ihime, ohan se niin heleppo tapa tehä töitä yrittäjämäisesti olematta yrittäjä, kuten laskutuspalavelujen sivvuilla mainostettaan.  Ei tarvi tehä muutaku rekisteröityä laskutuspalavelun käyttäjäksi ja alottaa työt. Homma on sillo ihan ok, ku töitä tekkee sivutoimisesti. Tilanne muuttuu melekosesti jos työt lissääntyy niin, että alakaa tekkeen hommia päätoimisesti laskutuspalavelun kautta. Työn lissääntyminen ku täsä tappauksesa vaikuttaa työttömyysturvaan.

Laskutuspalavelun kautta tehty työ ei nimittäin kerrytä työsäoloehtua, josta seuraa se, että työttömyyysturva heikkenee.  Jos henkilö tekkee yrittäjämäisesti, päätoimisesti töitä laskutuspalavelun kautta yli 18 kuukauven ajan, hän menettää kaikki siihen astiset oikeutensa työttömyysetuuksiin palakansaaja kassasa. Henkilölle ei sen jäläkeen oo mittään hyötyä palakansaajakassan jäsenyydestä, ihan turha on maksella jäsenmaksuja. Tätä asijaa ei moni ehkä tuu hoksanneeksi, eikä siitä kovin palijo oo ees tietua näkyvisä laskutuspalavelujen sivuilla. Yhen palavelun sivulta löyty maininta;  "ihan kaikissa tapauksissa työssäoloehto ei täyty". No sehän jää sitte henkilön ihtensä selevitettäväksi mahtaako omalla kohalla täyttyä tai ei.

Mikä täsä hommasa oikeen mättää? Miksi toiset tahot kattoo henkilön olevan palakansaaja ja toiset taas yrittäjän? Eihän sen näin tulis olla?

Laskutuspalavelu kahtoo henkilön olevan palakansaaja koska hänelle maksetaan palakkaa laskutuspalavelun toimiesa työnantajana tehtyjen työtuntien osalta. Laskutuspalavelu hoitaa myös kaikki työnantajan velevotteet.
Veroviranomaiset kahtoo henkilön olevan palakansaaja koska hänellä ei ole Y-tunnusta eikä hän maksa YEL-maksuja.
Mutta TE-keskus, se kahtoo henkilön olevan yrittäjä. TE-keskus arvioittee henkilön yrittäjyyen vasta siinä vaiheesa, ku henkilö hakkeutuu työnhakijaksi. Eli, vielä töitä tehessään ja miettiessään miten turvata työttömyytensä henkilö ei tiijä miten hänet tullaan arvioimaan.

Minäki kyssyin asiaa TE-keskuksesta ja selevitin tilanteeni juurta jaksain. Virkailija sano vastaukseksi, että ei he vielä voi sanua ootko yrittäjä vai palakansaaja. Se arvioijaan vasta sitte, ku tulet työttömäksi työnhakijaksi.

Neuvua siitä voinko hoitaa homman laskutuspalavelun kautta vai pitäskö alkaa maksaan YELliä en saanu vaikka kyssyin. He kuiten sitte joskus jäläkikätteen tekevät päätöksen, että olinko toiminu oikein, mutta eivät nyt kerro mikä olisi se oikein toimiminen, että voisin toimia oikein.

Onko tehtävä vain summanmutikasa päätös, että liittyy yrittäjäkassaan, jos sitte sattus arviionti osumaan oikijaan. Ellei osu, menettää taas kaiken.
Ei vaikuta reilulta peliltä.

Työllistämisestä ja työllistymisen tärkeyvestä kyllä issoon ääneen puhutaan. Arijen tojellisuus on turhan ussein se, että vaikka työllistää ihte ihtensä, maksaa veronsa ja hoitaa kaikki muutki sosiaalimaksut niiku pittää, niin sitte sanotaan, että tästä kaikesta korvauksena saat sen, että et voi ennää saaja ansiosijonnaista jos jäät työttömäksi. Näin se vaan on, kertovat virkailijat asijan puhheittensa rivien välisä laskutusosssuuskunnasa, työttömyyskassasa ja TE-keskuksesa. 

Mitenkäs jatkaa, täsäpä muutama vaihtoehto.

 A. Henkilö jatkaa työntekuaan laskutuspalavelun kautta ihan normaalisti, tiedostaen sen, että työttömyysturva ansiosidonnaisen korvauksen osalta lähtee, mut mitäs siitä. Eikö silti vielä pääse peruspäivärahalle?

B. Henkilö päättää alakaa yrittäjäksi. Sannoutuu irti laskutuspalavelusta. Alakaa maksammaan YEL-maksua joka on 25 % vuojen ansiotuloista sekä yrittäjäkassan jäsenmaksua joka on jotain 2,6 % luokkaa ansiotulosta.  Hoitaa ite kaikki paperihommat, laskutukset ym..ym..

C. Henkilö alakaa ettimään yhteistyökumppania jolle pääsis oikeisiin palakkatöihin.

D. Henkilö lopettaa työn teon ja jää ansiosidonnaiselle päivärahalle ku vielä sille pääsee.

Minkähän nuista valihtis? Pittääpä täsä miettiä.

5 kommenttia:

  1. Jää seisomaan tumput suorina ja hae kaikki, mitä yhteiskunta antaa. Työnteko ja varsinkaan yrittäjyys ei Suomessa kannata. Vaihtoehto D, vaikka kuinka korpeis.

    VastaaPoista
  2. Kyllä on hankalaa ja todella epäreilua, että vasta jälkikäteen tutkitaan ja sanotaan miten olis pitänyt olla. Ei ihme että moni pysyy mielummin vaan työttömänä.

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa kyllä hyvin sekavalta ja epäreilulta systeemiltä... Vielä kun ei voi tietää miten ois viisainta asiansa järjestää, vaikka kysyy neuvojakin.

    VastaaPoista
  4. Tämmöiset verotussysteemit tappaa kaiken yrittämisen. Luulisi jotta olisivat iloisia verohallituksessa kun me itse haemme "leivälle voita".

    VastaaPoista
  5. Tämä on tulos kun maahan on äänestetty tommonen porvarihallitus, mikä ei ajattele muuta kuin itteensä ja muita rikkaita.

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Suru

 Suru Suru laskeentuu ylleni kuin viitta, eikä muulle oo tillaa. Se täyttää syvämmen ja mielen, irrottaa itkun kielen jopa niin, että hengit...